неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВнимателно с лекарства за грип и хрема, ако сте с високо кръвно...

Внимателно с лекарства за грип и хрема, ако сте с високо кръвно или болести на бъбреците

Пациенти с високо кръвно налягане, особено ако хипертонията протича тежко или неконтролирано, както и тези с бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност трябва да се консултират с лекар, преди да приемат лекарства с псевдоефедрин.

Това гласи нова препоръка на Комитета по безопасност към Европейската агенция по лекарствата. Тази съставка влиза в някои от най-популярните лекарства за грип или хрема, алергичен ринит, които се продават без рецепта в аптеките. Описана е на опаковката. По принцип е безопасна, но при изброените здравословни проблеми може да се създаде известни рискове. 

Риск от намалено кръвоснабдяване на сърцето и мозъка

Препоръката идва след сигнали, че популярните лекарства може да причинят намалено кръвоснабдяване на сърцето и мозъка. Казано с прости думи, може да доведат до инсулт или инфаркт, макар и в редки случаи. Симптомите може да са внезапно тежко главоболие, слабост, повръщане, чувство за обърканост, нарушения в зрението или припадък.

Става дума за два редки синдрома – Задна обратима енцефалопатия (PRES) и Обратима церебрална вазоконстрикция (RCVS). Тези два синдрома могат да доведат до намален мозъчен кръвоток, което е потенциален риск за сериозни животозастрашаващи усложнения. Важно е да се знае, че ако пациентът потърси лекарска помощ навреме и се предприеме подходящо лечение, състоянието може да бъде овладяно.

Новите противопоказания ще бъдат включени в листовката

Затова експертите от Европейската агенция по лекарствата препоръчват в листовката на лекарствата,съдържащи псевдоефедрин, да се включи като противопоказание приемът им при пациенти:

Лекарите трябва да предупреждават пациентите да спрат незабавно такива лекарства и да потърсят лекарска помощ, ако се описаните по-горе симптоми. 

Новите препоръки идват след оценка на цялата налична информация на данните за безопасност след разрешаването за употреба. Анализът показал, че е възможно псевдоефедрин да има връзка с рисковете за двата синдрома, свързани с намалено  кръвоснабдяване на сърцето и мозъка.

Как действа псевдоефедрин

Псевдоефедрин осъществява своето действие, като стимулира нервните окончания в освобождаването на веществото норадреналин, което има свиващо съдовете действие. Това води до намалено отделяне на течности от съдовете, намаляване на отока и секрецията от носа.

Лекарствените продукти, съдържащи псевдоефедрин са разрешени в различни държави на Европейския съюз, включително в България и се използват самостоятелно или като комбинация с други вещества при хора, страдащи от запушен нос при настинка и грип, алергична хрема или вазомоторен ринит (възпаление на носния път от неинфекциозен и неалергичен произход).

Комитетът по безопасност започна процедурата за преазглеждане на приложението на лекарства с псевдоефедрин и рисковете за сърцето и мозъка по искане на Френската агенция по лекарствата на основание чл. 31 от Директива 2001/83/ЕС.

Източник: Европейската агенция по лекарствата

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -