Кои зеленчуци и подправки помагат при висока кръвна захар?

PRINT

Регулирането на кръвната захар е основна задача за хората с диабет и преддиабет. Известно е, че прясната растителна храна помага много в тази насока. Но кои все пак са най-полезните продукти, ако искаме да намалим глюкозата в кръвта? Ето какво съветва проф. Татяна Киселева, президент на Професионалната асоциация на натуртерапевтите в Русия. По думите й това може да стане с помощта на храни, богати на диетични фибри.

Пектинът извежда излишната захар от организма

Пектинът безспорно е сред най-важните, затова е добре да се наблегне на зеленчуци и плодове, богати на такива растителни влакна. Този вид фибри активират елиминирането на токсините, излишната захар в кръвта и имат регулаторен ефект върху чревната имунна система.

„Пектинът се съдържа в цвекло, лимон и краставици. Последните увеличават секрецията на инсулин, имат добър ефект върху метаболизма на мазнините “, допълва проф. Киселева. Докато с плодовете при диабет трябва да се внимава, зеленчуците може да се консумират, без да се съобразяваме с количеството. 

Плодове при диабет – колко и какви се препоръчват

Ползата от зелени и сушени подправки при диабет

Специалистите съветват хората с диабет и преддиабет да комбинират с краставици следните продукти: копър, магданоз, маруля и репички. В комбинация те стимулират процесите на освобождаване на тялото от излишната вода и захар.

Някои традиционни подправки също са много полезни за овладяване на високата кръвна захар. „Канелата, карамфилът, индийското орехче, кардамонът, джинджифилът подобряват чувствителността на тъканите към инсулин“, подчертава проф. Киселева.

Проф. Каменов: Диабетът може да се избегне – ето как!

Източник: Аргументи и факти

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Кои зеленчуци и подправки помагат при висока кръвна захар? беше последно модифицирана от: юни 5th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *