Гените определят на 50% риска от диабет

PRINT
захарен диабет

Наднормените килограми не са единствената причина за диабет тип 2, сочи ново проучване. Захарната болест се свързва на първо място с излишното тегло. Най-малко три нови проучвания през последните месеци сочат, че за възникването на болестта играят роля генетични мутации, свързани с хормона амилин, както и нарушения във вътрешния часовник на човека.

Захарната болест е по-честа при някои етнически групи 

Идеята, че затлъстяването не е единствената причина за диабета, не е нова. „Гените са важен фактор за тип 2. При определени етнически групи болестта се среща много по-често и при по-млади хора, отколкото при други“, казва ендокриноложката д-р Кристине Реста от Медицинския център „Мемонидес“ в Ню Йорк. Разбира се, наднорменото тегло е част от проблема с диабета. Според нея диагнозата се дължи 50% на гените и 50% на начина на живот, който всеки води. Има и слаби хора, които се разболяват от диабет тип 2, а други хора нямат такива проблеми, все едно колко тежат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Бум на диабет в страните с малко инфекции
Откриха генни мутации, виновни за диабета
Поликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет 
Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри 

При диабет тип 2 захарни молекули остават в кръвта. Това става, когато организмът развива резистентност към инсулина. Това затруднява клетките да усвояват захарта и да я използват като гориво. Инсулинът е хормон, произвеждан в панкреаса, който помага на клетките да трансформират захарта от храната в свое гориво. В резултат панкреасът се опитва да помогне, като произвежда все повече и повече инсулин. В даден момент той вече не може да насмогне. Точно тогава се развива диабет според поясненията от Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни болести в САЩ.

Гени и заседнал начин на живот ускоряват диабета

Въпреки че знаят това, учените не познават в детайли всички гени или генни мутации, които са виновни. Последните проучвания посочиха, че носителите на гена PPARG и неговите мутации имат над 7 пъти по-висок риск от диабет. Тези хора може и да не са дебели, но често имат коремно затлъстяване. Това се вижда често при хора от Пакистан и Индия, коментират учените.

Друго проучване, публикувано в Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, се спира върху проблема с хормона амилин. Той се произвежда от панкреаса, за да улесни превръщането на захарите в кръвта в гориво за клетките. Понякога обаче известни количества амилин се отлагат около панкреаса. Получават се токсични бучки, които може да причинят смъртта на онези клетки, които произвеждат инсулин.

Третото проучване, публикувано в Diabetes Research and Clinical Practice, пък разкрива, че нарушенията на вътрешния ни часовник може да са свързани с появата на диабета. Става дума за системно нарушаване на режима на бодърстване и сън чрез будуване до късно нощем, нощни смени, излагане на продължително осветление нощем и необичайни часове на хранене.

Накрая учените все пак обобщават, че наднорменото тегло си остава основна причина за диабет тип 2. Ако такъв пациент свали 5% или 10% от килограмите си, ще облекчи съществено състоянието си.

Източник: WebMD

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Гените определят на 50% риска от диабет беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *