Откриха генни мутации, виновни за диабета

PRINT
висока кръвна захар

Учени в Медицинското училище на университета в Северна Каролина откриха генни мутации, които влияят върху производството на инсулин, пише Medical News Today. Екипът приложил метода за генетична типизация ExoME. Той позволява да се сравнят големи бази данни с ДНК-мостри с цел откриване на специфични мутации.

Така учените успели да анализират по нов начин данните на 8229 души, събрани от университета на Източна Финландия. Така те открили генетични вариации в три гена – TBC1D30, PAM and KANK1, които водят до нарушено производство на инсулин. Тези гени могат да предизвикат проблем дори при хора, които нямат диабет или дори да провокират появата на болестта. Специалистите планират да продължат с проучванията си, за да намерят още гени, които са благоприятни за отключването на автоимунни заболявания.

Диабетът е заболяване, което възниква когато човекът има прекалено високи нива на кръвната захар. Причината за състоянието е, че панкреасът не образува достатъчно инсулин, или пък клетките в организма не отговарят на инсулина, който трябва да транспортира захарта от кръвта вътре в тях. Диабетът увеличава риска от натрупване на наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания.

Свързани теми: Шуслерови соли при затлъстяване и диабет

Пържено и червено месо – новите виновници за диабета

Как ни разболява стресът

Може ли грипът да предизвика диабет?

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха генни мутации, виновни за диабета беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *