събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха генни мутации, виновни за диабета

Откриха генни мутации, виновни за диабета

Учени в Медицинското училище на университета в Северна Каролина откриха генни мутации, които влияят върху производството на инсулин, пише Medical News Today. Екипът приложил метода за генетична типизация ExoME. Той позволява да се сравнят големи бази данни с ДНК-мостри с цел откриване на специфични мутации.

Така учените успели да анализират по нов начин данните на 8229 души, събрани от университета на Източна Финландия. Така те открили генетични вариации в три гена – TBC1D30, PAM and KANK1, които водят до нарушено производство на инсулин. Тези гени могат да предизвикат проблем дори при хора, които нямат диабет или дори да провокират появата на болестта. Специалистите планират да продължат с проучванията си, за да намерят още гени, които са благоприятни за отключването на автоимунни заболявания.

Диабетът е заболяване, което възниква когато човекът има прекалено високи нива на кръвната захар. Причината за състоянието е, че панкреасът не образува достатъчно инсулин, или пък клетките в организма не отговарят на инсулина, който трябва да транспортира захарта от кръвта вътре в тях. Диабетът увеличава риска от натрупване на наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания.

Свързани теми: Шуслерови соли при затлъстяване и диабет

Пържено и червено месо – новите виновници за диабета

Как ни разболява стресът

Може ли грипът да предизвика диабет?

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -