Краставицата е идеална за диети и детоксикация

PRINT
д-р Юлия Григорова

Краставицата е любим зеленчук не само в диети за отслабване, но и защото разхлажда, тонизира и хидратира организма. Ако искаме да свалим килограми, можем да ядем без ограничения – в 100 г има само 12 калории. Затова пък има много вода – над 90%, и солидно количество витамини, минерали, фолати, фибри, казва д-р Юлия Григорова, гастроентеролог и специалист по хранене и диететика.

Благодарение на идеалната комбинация на витамини от група В краставицата успешно може да замести традиционни тонизиращи напитки като кафе и чай например с постигане на същия освежаващ ефект. Също така може да влезе в ролята на естествен стимулант при изтощение или във възстановителен период след боледуване.

В сочния зеленчук има и много добри количества от витамините С, А, Б, К, както и калий, магнезий, калций – минерали, които участват в регулирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Краставицата е идеално средство за подпомагане на процесите на детоксикация – изхвърляне на ненужните продукти на обмяната на веществата в организма. Съдържащите се в нея фитохимикали са тайната, която обяснява защо държането на резенче краставица върху езика за половин час премахва лошия дъх и бактериите в устата. А чрез стягащия ефект на аскорбиновата киселина се бори с кървенето на венците и пародонтозата, посочва още д-р Григорова.

Краставицата има приложение и при гастрити, защото има алкализиращ ефект. С наличието на фибри се обяснява пък благотворното повлияване при запек. За специалистите е известен отдавна и противораковия потенциал на краставицата, най-вече за намаляване на риска от рак на яйчниците, на матката и простатата. Това свойство е свързано с наличните в зеленчука антиоксиданти – вещества, които противодействат на окислителните процеси в клетките.

Благодарение на силиция и сярата в краставицата тя е изпитано средство за външно приложение върху уморена, отекла, възпалена кожа и за втриване при косопад. Всички полезни вещества и особено силициевият двуокис (заздравяващ съединителната тъкан навсякъде в организма) са много по-концентрирани в кората.

Краставицата полезна при холестерол и песъчинки в бъбреците

Да белим ли кората на краставицата?

В кората на зеленчуците и плодовете се натрупва изключителна концентрация от биологично активни вещества. Тук са съсредоточени огромен брой антиоксиданти, природни антисептици и активатори на обмяната. Като цяло, в този граничен слой всичко е по-концентрирано. Например кората на краставицата е много по-богата на витамин С и особено на силициев диоксид, посочва д-р Георги Гайдурков, диетолог. Те са полезни не само като антиоксиданти, но осигуряват и здравина на съединителната ни тъкан, включително кости, стави, сухожилия, кръвоносни съдове, кожа. В по-голяма концентрация, отколкото в самата краставица, е витамин К, необходим за правилното кръвосъсирване. В изобилие са и магнезиевите и калиевите йони, участващи в многобройни метаболитни процеси, включително с техния противооточен и релаксиращ ефект, както и за премахването на съдовия спазъм и на напрежението в мускулите и централната нервна система.

Витамин К – кога има дефицит и в кои храни се съдържа

Здравината на кората се осигурява от по-високото целулозно съдържание, затова тя ни снабдява с много повече фибри, отколкото самата краставица, фибрите подобряват чревния пасаж, оказват благоприятно въздействие при стомашно-чревни заболявания и не на последно място са един от най-добрите регулатори на холестерола и другите масти в кръвта, предпазващи ни по този начин от съдова дегенерация (склероза), както и от метаболитни заболявания, включително диабет, допълва д-р Гайдурков.

Всичко това предполага да консумираме краставицата, както и другите плодове и зеленчуци небелени. Само че в съвременното селско стопанство се ползва широк химически спектър от синтетични отровни вещества –  предимно нитрати и синтетични стимуланти на растежа, но също и препарати за растителна защита – пестициди. Те се концентрират в кората. Категоричният съвет е да ползваме необелени краставици, само ако сме сигурни в произхода им, съветва специалистът. Има и друг вариант – да изкиснем краставиците във вода със сода бикарбонат (1 супена лъжица на 1 л) за около 12 часа, след което да измием обилно с топла вода.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Краставицата е идеална за диети и детоксикация беше последно модифицирана от: юли 23rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *