петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕто защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

Всяка сутрин към кафето трябва непременно да сервираме и чаша вода. Още по-добре две. Това съветва д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. Водата е едно от най-достъпните – евтини и ефективни средства да поддържаме здравето и добрия външен вид (кожата изглежда зле, ако не е хидратирана отвътре). Затова трябва да превърнем в навик пиенето на чаша-две сутрин скоро след ставане.

Защо е важно да сме хидратирани?

Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън, тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо специалистите по здравословно хранене препоръчват да изпием чаша-две вода непосредствено след ставане от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден.

колко вода да пием

„Чаша вода сутрин на гладно е най-добрият начин да събудим организма си и да дадем старт на деня. По време на сън и след събуждане, тялото ни се освобождава от всичко излишно и има нужда от вода, за да се възстанови,“ споделя д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. „Чаша вода на празен стомах стимулира елиминирането на отпадъчните вещества от организма, засилва метаболизма и улеснява отслабването. Освен това, водата освежава кожата и подобрява тонуса“ – добавя д-р Стоянова.

Едва един от 10 души се сеща да вземе чаша вода към кафето

Просто и лесно е, но замислете се колко често посягате към бутилката с вода сутрин. Единствената мисъл по това време е как по-бързо да се доберем до заветната чаша кафе. Изследване сред градското население в България показва, че едва в 10% от случаите пием сутрешното си кафе в комбинация с вода, което може да доведе до дехидратация на организма на по-късен етап през деня*. Топлите и плодови напитки зареждат организма ни с енергия, но не компенсират изцяло нуждите на тялото от вода и следва да бъдат допълнителен, а не основен източник на хидратация.

„Важно е да не се пропуска сутрешният прием на вода. Тя трябва да допълва кафето, а не да се замества от него. Кафето има редица ползи за организма, но е естествен диуретик и следва да се консумира умерено. Често прибягваме към него, когато сме уморени, а можем да допълним или заменим приема му с вода. Добрата хидратация помага за справянето с пролетната умора, която е характерна за този сезон“ – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Вследствие на забързания начин на живот, дехидратацията е все по-често срещано явление, което води до редица негативни последици като лошо храносмилане, неприятен дъх, раздразнителност, умора, главоболие и дори…депресия. При всеки човек необходимостта от течности е различна, но приемът на чиста вода през деня не бива да е по-малко от литър и половина – два. При стрес, физическа активност, вирусни заболявания или умора, количеството следва да се увеличи.

Помага срещу вируси и чувство за умора

Редовната консумация на вода има редица ползи за здравето и добрия външен вид. Полезна е за бъбреците, отделителната система и стимулира изхвърлянето на ненужните вещества от тялото. Доказана е ролята на водата в борбата с вирусите и чувството за умора. Водата помага на кожата да изглежда здрава, еластична и стегната, а също така е наш съюзник срещу стареенето и не на последно място – допринася за редуциране на телесното тегло и поддържането му в добра форма.

За да сме здрави и красиви по всяко време на годината, специалистите съветват да приемаме чаша вода сутрин на гладно и да не забравяме за нея през целия ден. А ако включим в менюто си пълноценна и здравословна храна, ограничим приема на алкохол и захарни изделия, и увеличим физическата си активност, добрите резултати ще ни радват през целия живот.

*Данните са от количествено онлайн изследване сред градското население на възраст 16 – 60 години в населени места в България с 30 000 и повече жители. Изследването е на тема „Нагласи и консумация на напитки“, проведено през 2017 година.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -