Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

PRINT
д-р Райна Стоянова

Всяка сутрин към кафето трябва непременно да сервираме и чаша вода. Още по-добре две. Това съветва д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. Водата е едно от най-достъпните – евтини и ефективни средства да поддържаме здравето и добрия външен вид (кожата изглежда зле, ако не е хидратирана отвътре). Затова трябва да превърнем в навик пиенето на чаша-две сутрин скоро след ставане.

Защо е важно да сме хидратирани?

Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън, тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо специалистите по здравословно хранене препоръчват да изпием чаша-две вода непосредствено след ставане от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден.

колко вода да пием

„Чаша вода сутрин на гладно е най-добрият начин да събудим организма си и да дадем старт на деня. По време на сън и след събуждане, тялото ни се освобождава от всичко излишно и има нужда от вода, за да се възстанови,“ споделя д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. „Чаша вода на празен стомах стимулира елиминирането на отпадъчните вещества от организма, засилва метаболизма и улеснява отслабването. Освен това, водата освежава кожата и подобрява тонуса“ – добавя д-р Стоянова.

Едва един от 10 души се сеща да вземе чаша вода към кафето

Просто и лесно е, но замислете се колко често посягате към бутилката с вода сутрин. Единствената мисъл по това време е как по-бързо да се доберем до заветната чаша кафе. Изследване сред градското население в България показва, че едва в 10% от случаите пием сутрешното си кафе в комбинация с вода, което може да доведе до дехидратация на организма на по-късен етап през деня*. Топлите и плодови напитки зареждат организма ни с енергия, но не компенсират изцяло нуждите на тялото от вода и следва да бъдат допълнителен, а не основен източник на хидратация.

„Важно е да не се пропуска сутрешният прием на вода. Тя трябва да допълва кафето, а не да се замества от него. Кафето има редица ползи за организма, но е естествен диуретик и следва да се консумира умерено. Често прибягваме към него, когато сме уморени, а можем да допълним или заменим приема му с вода. Добрата хидратация помага за справянето с пролетната умора, която е характерна за този сезон“ – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Вследствие на забързания начин на живот, дехидратацията е все по-често срещано явление, което води до редица негативни последици като лошо храносмилане, неприятен дъх, раздразнителност, умора, главоболие и дори…депресия. При всеки човек необходимостта от течности е различна, но приемът на чиста вода през деня не бива да е по-малко от литър и половина – два. При стрес, физическа активност, вирусни заболявания или умора, количеството следва да се увеличи.

Помага срещу вируси и чувство за умора

Редовната консумация на вода има редица ползи за здравето и добрия външен вид. Полезна е за бъбреците, отделителната система и стимулира изхвърлянето на ненужните вещества от тялото. Доказана е ролята на водата в борбата с вирусите и чувството за умора. Водата помага на кожата да изглежда здрава, еластична и стегната, а също така е наш съюзник срещу стареенето и не на последно място – допринася за редуциране на телесното тегло и поддържането му в добра форма.

За да сме здрави и красиви по всяко време на годината, специалистите съветват да приемаме чаша вода сутрин на гладно и да не забравяме за нея през целия ден. А ако включим в менюто си пълноценна и здравословна храна, ограничим приема на алкохол и захарни изделия, и увеличим физическата си активност, добрите резултати ще ни радват през целия живот.

*Данните са от количествено онлайн изследване сред градското население на възраст 16 – 60 години в населени места в България с 30 000 и повече жители. Изследването е на тема „Нагласи и консумация на напитки“, проведено през 2017 година.

[Общо: 14    Средно: 3.6/5]
Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода беше последно модифицирана от: април 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *