сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНиска геомагнитна активност през седмицата влияе зле на кръвното

Ниска геомагнитна активност през седмицата влияе зле на кръвното

През цялата тази седмица се очакват ниски нива на геомагнитната активност. Тя оказва влияние върху здравето на възрастните и хората с хронични сърдечносъдови заболявания, както и на изложените на постоянен стрес, казва д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар от София.

Ниската геомагнитна активност оказва негативно влияние върху кръвното налягане

Променя капилярния кръвен поток на пациенти с исхемична болест на сърцето. Установени са промени и в ендокринната система. Има данни за изменения на секрецията на адреналин от надбъбречната жлеза, както и увеличената продукция на мелатонин от епифизата, което се отразява на качеството на съня и съответно води до раздразнителност, разсеяност, умора. Проявите са главоболие, трудна концентрация, промени на кръвното налягане, нервност, сънливост, недоспиване, посочва лекарят.

Възможни са още болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване, втрисане. За да се предпазим от негативните влияния, е добре да се движим повече, да се разхождаме продължително време. Добре е да увеличим приема на вода, да преминем на по-леки храни, да следваме стриктно назначения прием на медикаменти от лекуващите ни лекари. Засилената двигателна активност подобрява съдовия тонус и микроциркулацията.

Витамини и минерали от плодове и зеленчуци помагат

Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, приемайте достатъчно течности. Очакванията са и за ниски нива на слънчевата активност, които оказват влияние върху преуморени или по- възрастни. Наблюдава се понижаване на кръвното налягане, сърцебиене, напрегнатост, главоболие. И в този случай се препоръчва двигателна активност. Особено добър ефект имат закалителните процедури с хладка и студена вода, въздушни и слънчеви бани. Препоръчва се премахване на преумората, адекватно време за сън и почивка. Храната е добре да бъде предимно от плодове и зеленчуци и мляко, съветва д-р Георгиев.

Очаквано нивата на УВ индекса са високи през целия период. Това налага да се вземат необходимите мерки за защита на кожата и очите от ултравиолетовите лъчи. През топлите дни,за да бъдем във форма, е добре да се храним 5 пъти дневно, като менюто е богато на риба и морски дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето, Добре е да се ограничи приемът на червено месо, пълномаслени сирена, краве масло.

Ежедневно консумирайте поне 500 г плодове и зеленчуци

Те са естествен източник на витамини, алкализиращи организма минерали и антиоксиданти. Риба може да се консумира 4-5 пъти в седмицата, за да бъде хидратирана кожата. Същият ефект има и употребата на соя, ленено семе, шафраново, слънчогледово и царевично олио. Магнезият е важен микроелемент, който поддържа кожата свежа, подчертава д-р Георгиев. Ако минералът отсъства или е в намалени количества в организма, кожата през лятото може да изглежда суха и без блясък. За да предпазите косата си от изсушаване през лятото, пък е добре да увеличите консумацията на моркови.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -