понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеКраставицата полезна при холестерол и песъчинки в бъбреците

Краставицата полезна при холестерол и песъчинки в бъбреците

Краставицата има благоприятно въздействие при стомашно-чревни заболявания, или поне така е на теория. Този зеленчук (плод по ботаническа класификация) е популярен с масовата представа, че е съставен преди всичко от вода. Но той съдържа и стотици полезни вещества. От тях с най-голяма роля за здравето са витамините С, В1, В2, биотин; минералите и микроелементите – калий, калций, магнезий; каротините.

В краставицата има и много фибри – растителни влакнини, които нормализират моторната функция на червата и предпазва от поява на запек чрез активирането на чревната флора.

Благодарение на голямото количество алкални соли и йод консумацията на краставици – и особено на необелените (но е важно при това положение те да са плод на биологично отглеждане), оказват положително въздействие върху обмяната на веществата, подпомагат извеждането на токсините от организма, предпазват от преждевременно стареене и са част от здравословното хранене като профилактика на онкологичните заболявания. Зеленчукът спомага за извеждане на холестерола и шлаките от организма.

В краставицата е открита тартронова киселина, която задържа преобразуване на въглехидрати в мазнини. Регулярната консумация на краставици затруднява процеса на образуване на мазнини в организма. За тези, които имат за цел да се разделят с излишните килограми, е полезно веднъж седмично да има разтоварващи дни, в които да се консумират течности като чай, плодови и зеленчукови сокове и до 2 кг краставици.

Прясно изцеден сок от краставици действа пикочогонно и така ускорява изхвърлянето на песъчинки от бъбреците. При чернодробни заболявания се препоръчва прясно изцеден сок – по кафеена чаша 1-2 пъти дневно. Ежедневната му употреба помага на разграждане на камъни в жлъчния мехур и жлъчните канали. Също така е ефикасен при ставни страдания, в т.ч. при подагра.

Благодарение отличното усвояване на наличните в зеленчука сяра и силиций при дневна консумация на 1/2 килограм краставици се подобрява растежът на косата и състоянието на ноктите.

Д-р Татяна Мороховец, специалист по хранене и диететика

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -