7 неща, които правят киселото зеле суперхрана

PRINT
кисело зеле полезно

Киселото зеле е един от най-полезните продукти през зимата. Може би затова то традиционно присъства в българската кухня от години. Дори наличието на пресни зеленчуци  (съдържат повече пестициди, консерванти) през студените месеци в супермаркетите не може да го измести от трапезата.

Ферментация в полза на имунната система

Защо ферментиралите храни са полезни? Маринованите зеленчуци доставят на организма комплекс от ценни компоненти за него – пробиотици, пребиотици, фибри и ензими. В комбинация тези вещества ни помагат да имаме силен имунитет, добър хормонален баланс и обмяна на веществата. Има една подробност – пастьоризираното зеле губи тази своя „жива“ сила. За да запазим полезните бактерии, най-добре е да го консумираме на салата. 

Кисело зеле в помощ на червата

Ферментниралото зеле помага на полезните бактерии в червата да се размножават. Така те оказват по-добра съпротива и блокират размножаването на различни видове патогенна микрофлора, вирусни и гъбични инфекции. Сокът от кисело зеле съдържа освен това  и аминокиселината L-глутамин, която има способността да заздравява чревната стена. Неслучайно киселото зеле се препоръчва за профилактика срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Тези свойства правят от киселото зеле много подходяща храна за възстановяване на стомаха и червата след антибиотична терапия.

Подобрява състоянието на косата и зъбите

Половин чаша кисело зеле съдържа дневната доза от витамин К, който има оказват положителен ефект върху косата и зъбите.

Храни за добро здраве в студените месеци

Пази здрава сърдечносъдовата система

Този ефект е свързан с витамините от група В, които се съдържат в него. В киселото зеле има много ценни вещества с противовъзпалителен ефект, които наред с това намаляват нивата на холестерола.

Особено важно е съдържанието на витамин В12, което го прави подходящ за хора с такъв дефицит. Противно на разпространеното схващане това са не само вегани и вегетарианци. Наистина, витамин В12 се съдържа в месото, но в определени случаи неговото усвояване в стомаха и червата е влошено. За това влияят например лекарствата за киселини, язви и възпалителни заболявания на червата.

Витамин В12 не се съдържа в прясното зеле, но в него има микроорганизми, които го произвеждат. Затова е необходимо да мине време, зелето да ферментира и тогава той вече е наличен.

Какво да ядем, за да се предпазим от рак

Източник на витамин С

Важно е да приемаме този витамин с храната, защото той не се синтезира от организма. Витамин С в киселото зеле може да предпазва тялото от канцерогени. Според експертите през зимата киселото зеле е по-значим източник на витамин С отколкото цитрусовите плодове, в които той се губи поради условията на съхранение и дългото транспортиране.

Доставя заедно пробиотици и пребиотици

Киселото зеле е едновременно източник на пробиотици и пребиотици. В състава му има огромен брой важни за организма бактерии – не само лактобацили, но и бифидус. Няма да е преувеличено, ако се каже, че киселото надминава дори пробиотичните таблетки по съдържание на полезни бактерии.

Много хора страдат от проблеми със стомаха и червата  заради прекомерното използване на антибиотици и други лекарства. Влияние оказват и повишеното съдържание на тежки метали, които попадат в организма по различни пътища околната среда, както и редовният прием на индустриално преработени храни. Именно с тези прболеми се бори успешно киселото зеле. Пробиотиците са мощна подкрепа за имунитета, помагат да се лекуват заболявания, свързани с токсини и недохранване.

Диета с кисело зеле топи талията

Не на последно място киселото зеле помага да отслабнете. Тартроновата киселина се съдържа в него и особено в сока от него. Благодарение на нея въглехидратите от храната не се трансформират в мазнини при обмяната на веществата, а се изразходват от организма като енергийно гориво.

[Общо: 27    Средно: 2.6/5]
7 неща, които правят киселото зеле суперхрана беше последно модифицирана от: януари 19th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *