вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоХранене7 неща, които правят киселото зеле суперхрана

7 неща, които правят киселото зеле суперхрана

Киселото зеле е един от най-полезните продукти през зимата. Може би затова то традиционно присъства в българската кухня от години. Дори наличието на пресни зеленчуци  (съдържат повече пестициди, консерванти) през студените месеци в супермаркетите не може да го измести от трапезата.

Ферментация в полза на имунната система

Защо ферментиралите храни са полезни? Маринованите зеленчуци доставят на организма комплекс от ценни компоненти за него – пробиотици, пребиотици, фибри и ензими. В комбинация тези вещества ни помагат да имаме силен имунитет, добър хормонален баланс и обмяна на веществата. Има една подробност – пастьоризираното зеле губи тази своя „жива“ сила. За да запазим полезните бактерии, най-добре е да го консумираме на салата. 

Кисело зеле в помощ на червата

Ферментниралото зеле помага на полезните бактерии в червата да се размножават. Така те оказват по-добра съпротива и блокират размножаването на различни видове патогенна микрофлора, вирусни и гъбични инфекции. Сокът от кисело зеле съдържа освен това  и аминокиселината L-глутамин, която има способността да заздравява чревната стена. Неслучайно киселото зеле се препоръчва за профилактика срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Тези свойства правят от киселото зеле много подходяща храна за възстановяване на стомаха и червата след антибиотична терапия.

Подобрява състоянието на косата и зъбите

Половин чаша кисело зеле съдържа дневната доза от витамин К, който има оказват положителен ефект върху косата и зъбите.

Храни за добро здраве в студените месеци

Пази здрава сърдечносъдовата система

Този ефект е свързан с витамините от група В, които се съдържат в него. В киселото зеле има много ценни вещества с противовъзпалителен ефект, които наред с това намаляват нивата на холестерола.

Особено важно е съдържанието на витамин В12, което го прави подходящ за хора с такъв дефицит. Противно на разпространеното схващане това са не само вегани и вегетарианци. Наистина, витамин В12 се съдържа в месото, но в определени случаи неговото усвояване в стомаха и червата е влошено. За това влияят например лекарствата за киселини, язви и възпалителни заболявания на червата.

Витамин В12 не се съдържа в прясното зеле, но в него има микроорганизми, които го произвеждат. Затова е необходимо да мине време, зелето да ферментира и тогава той вече е наличен.

Какво да ядем, за да се предпазим от рак

Източник на витамин С

Важно е да приемаме този витамин с храната, защото той не се синтезира от организма. Витамин С в киселото зеле може да предпазва тялото от канцерогени. Според експертите през зимата киселото зеле е по-значим източник на витамин С отколкото цитрусовите плодове, в които той се губи поради условията на съхранение и дългото транспортиране.

Доставя заедно пробиотици и пребиотици

Киселото зеле е едновременно източник на пробиотици и пребиотици. В състава му има огромен брой важни за организма бактерии – не само лактобацили, но и бифидус. Няма да е преувеличено, ако се каже, че киселото надминава дори пробиотичните таблетки по съдържание на полезни бактерии.

Много хора страдат от проблеми със стомаха и червата  заради прекомерното използване на антибиотици и други лекарства. Влияние оказват и повишеното съдържание на тежки метали, които попадат в организма по различни пътища околната среда, както и редовният прием на индустриално преработени храни. Именно с тези прболеми се бори успешно киселото зеле. Пробиотиците са мощна подкрепа за имунитета, помагат да се лекуват заболявания, свързани с токсини и недохранване.

Диета с кисело зеле топи талията

Не на последно място киселото зеле помага да отслабнете. Тартроновата киселина се съдържа в него и особено в сока от него. Благодарение на нея въглехидратите от храната не се трансформират в мазнини при обмяната на веществата, а се изразходват от организма като енергийно гориво.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -