четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеПлодове при диабет - колко и какви се препоръчват

Плодове при диабет – колко и какви се препоръчват

Плодовете при диабет тип 2 са важна част от правилното хранене и не бива да се изключват напълно от менюто. Макар че зеленчуците влияят в по-малка степен на кръвната захар, плодовете също са много полезни за здравето. На диабетиците често им се казва, че не трябва да ядат плодове, защото са твърде сладки и съдържат захар. Разбира се, те доставят на тялото повече или по-малко фруктоза и гроздова захар, но също и добър микс от витамини, минерали и фибри. Намаляват риска да се разболеем от различни заболявания като високо кръвно, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и някои видове рак.

Това ги прави важни и за диабетиците, които са застрашени от същите състояния и болести.

Има ли забранени плодове при диабет?

Добрият контрол на диабета включва поддържане на нормална кръвна захар, на оптимално кръвно налягане, мазнини в кръвна и на здравословно телесно тегло. Консумацията на плодове и зеленчуци помага за постигането на тези цели.

Притесненията на хората са свързани основно с факта, че плодовете съдържат захар, която може да повиши кръвната захар. На практика обаче повечето плодове имат нисък до среден гликемичен индекс, така че те не предизвикват рязко покачване на глюкозата в кръвта подобно на храни с въглехидрати като бял или пълнозърнест хряб.

Вижте още: Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът

Големината на порциите има значение

Нека погледнем нещата в детайл, когато става дума за влиянието на плодовете върху кръвната захар. Една средна порция плодове (обем колкото една шепа) съдържа около 15-20 г въглехидрати, което е съпоставимо с филия хляб. За сравнение – кенче кола съдържа 35 г въглехидрати, колкото и средно голяма шоколадова бисквита.

Ако искате да намалите приема на въглехидратите за по-добър контрол на кръвната захар, на първо място намалете или спрете приема на газирани напитки, бисквити, сладкиши, шоколади и други подобни.

Следваща стъпка е да намалите порциите на храните, които съдържат нишесте, като започнете с преработените храни и тези, които имат добавени мазнини, сол и захар.

Малко вероятно e плодовете да са основният виновник за високи нива на кръвната захар. За да сте сигурни обаче, най-добре е да водите дневник за храната, за да осъзнаете колко плодове и зеленчуци ядете. При повечето диабетици не е нужно да намаляват количествата. Ползите за здравето превъзхождат съображенията за риска от покачване на кръвната захар. Разбира се, не става дума да се ядат големи количества твърде сладки неща като сушени фурми или ананас.  

Вижте още: 7 изненадващи симптоми на диабет

Пет порции свежа храна всеки ден

Германското дружество по хранене препоръчва всеки ден да изяждаме две порции плодове и три порции зеленчуци. Една порция съответства на обема на една шепа.

Плодове, които нямат много фруктоза и са с високо съдържание на вода, са ябълки, круши, портокали, ягоди, малини, къпини, боровинки. Съдържащите се баластни вещества в тях (фибри) не позволяват на кръвната захар да се повишава бързо.

Повече предпазливост е необходима при сушените плодове. Дори да нямат добавена захар, те са с по-концентрирана сладост и калории в сравнение с пресния вариант. Например 100 г смокини имат 13 г плодова захар, а 100 г сушени смокини – 55 г.

Ето и примерно съдържание на плодова захар в някои плодове:

  • Ябълка: 100 г = 11 г въглехидрати = около 1 хлебна единица
  • Круша:  100 г = 12 г въглехидрати = около 1 хлебна единица
  • Банан: 100 г = 20 г въглехидрати = около 1,5 хлебна единица
  • Смокини: 70 г = 9 г въглехидрати = около 1,5 хлебна единица
  • Портокал: 100 г = 8 г въглехидрати = около 0,7 хлебна единици
  • Ягоди: 100 г = 6 г въглехидрати = около 0,5 хлебна единица
  • Грозде: 100 г = 15 г въглехидрати = около 1,2 хлебна единица
  • Фурми: 100 г = 65 г въглехидрати = около 5,5 хлебна единица

Предимството е на страната на зеленчуците. Въпреки това европейските диетолози не съветват диабетиците да се отказват от плодовете. В тях има много ценни вещества като витамини, минерали и фибри, както и вторични растителни вещества. В тях практически няма мазнини. Повечето видове плодове са с малко калории. Това е важно при хората с диабет тип 2, които често се борят с наднормено тегло.

Твърде сладките плодове повишават кръвната захар

Факт е, че някои по-сладки плодове може да повишат кръвната захар, особено при диабет тип 2. Причината е в инсулиновата резистентност, която не позволява оптималното усвояване на захарта от клетките в организма.

Това обаче не е причина да се откажете напълно от сладки плодове, изтъкват диетолозите. Ползите превъзхождат рисковете. Просто трябва да съобразите с тях дозата инсулин, която си инжектирате, и останалото меню. Ако консумацията на сладки плодове (грозде, ананас, фурми) е в рамките на обичайните две порции, така или иначе кръвната захар трябва да остане нормална.

Сушените плодове са с много калории и захар

фурми

За предпочитане винаги са пресните плодове. Фибрите в тях също спомагат за по-бавното покачване на кръвната захар въпреки фруктозата. Ако искате да експериментирате и да установите вашата индивидуална реакция към отделни плодове, можете да премерите кръвната захар преди консумацията и час по-късно. Така ще знаете със сигурност какъв е ефектът при вас.

По-голямо покачване се очаква след ядене на сушени плодове. Дехидратацията им води до по-голяма концентрация на захарта.

Захарта в плодовете – гроздова и фруктоза

В плодовете има различни видове захар. Освен гроздовата захар (глюкоза) има и фруктоза. Вторият вид се преработва в организма без участието на инсулина. Рискът тук е, че големите количества фруктоза допринасят за омазняването на черния дроб. Количествата, които се съдържат в плодовете, не са рискови. Само че фруктозата в натуралните сокове и газираните напитки е рискова.  

Вижте още: Как да се храним и лекуваме при стеатоза на черния дроб?

Смутитата не заместват пресните плодове

Напитките от пасирани плодове са популярни напоследък сред привържениците на здравословното хранене. Смутитата обаче не са равностоен заместител на пресните плодове. Експертите препоръчват да се внимава с тях, защото понякога пюрираните плодове са с по-висока концентрация. Преди това те са били обелени, изцедени или загрявани. Така се губи една част от полезните вещества в плодовете. Освен това такива напитки засищат в по-малка степен от яденето на цели плодове. Имат обаче същия брой калории. Също и нивото на кръвната захар се качва по-бързо след смутита в сравнение с ядене на пресни плодове.

Източници: www.diabetes-ratgeber.net

www.diabetes.org.uk

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG