вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСгрява ли наистина алкохолът в студа?

Сгрява ли наистина алкохолът в студа?

В зимните дни често посягаме към чашата вино, за да се сгреем. Очакванията са големи, особено ако то е греяно. Това е измамно усещане, казва проф. Норберт Водац, главен лекар на Центъра по зависимости към Областната клиника на Регенсбург. Алкохолът дори отнема на организма желаната топлина.

Алкохолът създава субективно усещане за топлина, обяснява проф. Водац. Той разширява кръвоносните съдове. По този начин ръцете и лицето се кръвоснабдяват по-добре, появява се усещане за сгряване. След първоначалното затопляне обаче алкохолът охлажда тялото. Обикновено организмът регулира топлообмена си по определен начин. Започнем ли да губим топлина, съдовете се свиват. Алкохолът изключва този механизъм. Като последица вените остават разширени, въпреки че телесната температура леко пада. Този ефект се запазва докато алкохолът се намира в кръвта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
 Не носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа
 Как да държим вирусите далеч през зимата
 При синдрома на Рейно пръстите побеляват, а после посиняват

Така че ако пийвате навън по коледните базари и после влезете на топло, няма основание за тревога. Притеснително е, ако прекалим с чашката – все едно дали е било с топла или студена напитка. Ако сме навън, а и сме облечени тънко, може да не забележим, че настиваме. Преохлаждането на организма може да завърши в най-лошия случай дори фатално. Бездомници или хора в пияно състояние неведнъж са замръзвали навън в студената нощ.

За сгряване е по-добре да пием плодов пунш или чай вместо греяно вино, съветва проф. Водац. Всяка топла напитка също допринася за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. За разлика от алкохола обаче те не изключват естествения механизъм за регулиране на топлообмена в тялото и свиването на съдовете под въздействие на студа, пояснява експертът. Излезем ли след това на студено организмът ни може да се предпази от преохлаждане.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -