Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

PRINT

Пиенето на алкохол през зимата не е лоша идея. Съветът е на лекари, които откриха, че спиртните напитки укрепват имунитета, пише News.com.au. Алкохолът помага, но само ако се консумира в умерени количества, уточняват експертите.

Учените стигнали до тези заключения по време на проучвания, които търсели как да се подобри реакцията на организма към инфекции и ваксинация. На група от 6 маймуни били предложени коктейли с 4% алкохол. Животните получавали алкохола в продължение на 14 месеца. Друга група с 6 животни служела като контролна. И на двете групи била направена ваксина срещу едра шарка.

Подобно на хората маймуните реагирали по различен начин на алкохола. В опитните групи веднага се разграничили две подгрупи – едната на активно консумиращите (ниво на алкохола в кръвта им било повече от 0,08) алкохол и втората – на умерено пиещите. Било установено, че в групата на активно пиещите отговорът към ваксината бил по-слаб в сравнение с контролната група. Затова пък умерената консумация на алкохол подобрявала имунния отговор.

Все пак експертите признават, че ако вече сте болни, алкохолът няма да помогне. Той дори може да усили обезводняванато и да влоши оздравяването по време на вирусна инфекция. Самият алкохол не премахва бактериите и вирусите, които са попаднали в организма. Изключение прави локалното приложение на медицински спирт за дезинфекция.

Източник: News.com.au

 

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *