четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАлкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

Пиенето на алкохол през зимата не е лоша идея. Съветът е на лекари, които откриха, че спиртните напитки укрепват имунитета, пише News.com.au. Алкохолът помага, но само ако се консумира в умерени количества, уточняват експертите.

Учените стигнали до тези заключения по време на проучвания, които търсели как да се подобри реакцията на организма към инфекции и ваксинация. На група от 6 маймуни били предложени коктейли с 4% алкохол. Животните получавали алкохола в продължение на 14 месеца. Друга група с 6 животни служела като контролна. И на двете групи била направена ваксина срещу едра шарка.

Подобно на хората маймуните реагирали по различен начин на алкохола. В опитните групи веднага се разграничили две подгрупи – едната на активно консумиращите (ниво на алкохола в кръвта им било повече от 0,08) алкохол и втората – на умерено пиещите. Било установено, че в групата на активно пиещите отговорът към ваксината бил по-слаб в сравнение с контролната група. Затова пък умерената консумация на алкохол подобрявала имунния отговор.

Все пак експертите признават, че ако вече сте болни, алкохолът няма да помогне. Той дори може да усили обезводняванато и да влоши оздравяването по време на вирусна инфекция. Самият алкохол не премахва бактериите и вирусите, които са попаднали в организма. Изключение прави локалното приложение на медицински спирт за дезинфекция.

Източник: News.com.au

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -