сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПриродни методи при болести на щитовидната жлеза

Природни методи при болести на щитовидната жлеза

Малка и нежна, щитовидната жлеза е водеща в редица ключови за организма процеси – сърдечен ритъм, метаболизъм, работа на нервите, лимфната система, черния дроб, функцията на нашите тъкани, тяхното хранене и енергията ни. Това припомни по време на посещението си в София известната природолечителка от Германия графиня Ангелика фон Волфскийл.

Тя посочи кои са основните рискове за жлезата, като представи и различни способи сами в домашни условия да облекчим симптомите при различните й заболявания. Само една пета от причините за дисфункцията й са свързани със самата щитовидна жлеза. Останалите 4/5 идват всъщност от други органи.

Щитовидната жлеза е свързана с други органи – ето как

Жлезата произхожда от същия ембрионален слой – ендодерма, като храносмилателната система, бронхиалното дърво, черния дроб и панкреаса, тимуса, пикочния мехур и уретрата. Ако те боледуват, сигналите за възпалението стигат и до жлезата. Не забравяйте, че всяко заболяване тръгва от грешка в работата на клетките, които са над 100 млрд. в човешкия организъм, обяснява графинята. Основен фактор са външните токсични влияния – остри и хронични възпаления под влиянието на вируси, бактерии или други микроорганизми, някои медикаменти, замърсена околна среда, интензивни електровълни.

Всеки 4-ти българин има проблеми с щитовидната жлеза, като по-често са засегнати жените. На какво се дължи това? Основните нарушения на жлезата са хипотиреоидизъм (намалена функция), хипертиреоидизъм (повишена функция), Базедова болест и Хашимото (и двете автоимунни заболявания). Натуропатията (природолечението) има по-различен поглед от традиционната медицина за ролята на щитовидната жлеза, продължава лечителката. Този малък орган управлява „огъня“ в организма, разпределител е на интензивната енергия на движение. Център е на нашия житейски опит. Ако сме от хората, които преживяват активно случващото се с тях, товарим прекомерно щитовидната си жлеза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH
Ако мръзнете или все ви е горещо, проверете щитовидната жлеза 
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза 

Жлезата има директна връзка с хипоталамуса, който пък е центърът на нашето съзнание, връзката между тялото и съзнанието, казва още Ангелика Волфскийл. Тук се запечатват първите съзнателни спомени и се филтрира какво да стигне до съзнанието. Следващото място за пресяване на спомените е щитовидната жлеза.

Хроничният стрес изтощава жлезата

щитовидна жлезаМоментният стрес се преработва в нервната система. За много хора обаче натискът да се свърши повече работа за все по-кратко време се повтаря всекидневно и тогава в „бързането“ се включва и жлезата. Това води първо до хиперфункцията й – в опит на организма да навакса високите изисквания, а после до burnout – „прегаряне“ на организма. Затова при депресия и отпадналост трябва непременно да се провери функцията на жлезата. Понякога не осъзнаваме, че нашите собствени нагласи увеличават стреса – вместо активно да търсим решения, ние пасивно очакваме какво ще се случи с нас. Перфекционизмът също ни тласка към затворения кръг на работохолизма и неудовлетвореността. Ако сме от хората със стресово всекидневие, можем да си помогнем с Шуслеровата терапия. Изпитаната програма за управление на стреса на немската природолечителка включва Шуслеровите соли №5 калиев фосфат, №7 магнезиев фосфат, №9 натриев фосфат и №11 силицея. Вземат се по 5 таблетки от всяка, в тази последователност – сутрин, следобед и вечер.

Спазването на режим на работа и почивка е важно, за да сме здрави. Щитовидната жлеза отговаря и за ритмичното функциониране на организма, за циркадните ритми. Работим ли често до късно вечер, тя излиза от баланс. Стресът, работата часове наред на бюро, водят до схващане на мускулатурата на врата и раменете. Това води до влошаване на кръвоснабдяването на инервиращите, фините нервни влакна, свързани с жлезата. Нарушава се клетъчната функция на самите клетки в жлезата, които трябва да произвеждат хормони, разказва графиня Волфскийл. Тя препоръчва за релаксация на мускулите на врата и раменете Шуслерови соли №1 калциев флуорид, №3 железен фосфат и №7 магнезиев фосфат. Първата укрепва ставните връзки, сухожилията и мускулите, №7 действа болкоуспокояващо и спазмолитично, а №3 – намалява възпалението.

Разбирането за енергийните меридиани е важна част от природолечението

Идеята за меридианите идва от древното познание на китайската медицина. Меридианът на стомаха тече отгоре надолу и минава точно до щитовидната жлеза. Ако енергията му бъде блокирана, то тя се връща в обратна посока – тръгва нагоре и засяга самата жлеза. Този меридиан отговаря също така за горните дихателни пътища, затова смущенията му може да се проявят като чести респираторни инфекции, остри синузити, заболявания на фаринкса, а също и чувство за пълнота в стомаха, гадене и повръщане.

Белият дроб и дебелото черво също произхождат от ендодермата – ембрионален слой, от който произхожда щитовидната жлеза. Затова, когато има нарушение в единия или другия орган, то може да засегне и жлезата. „Важно е да знаете, че възпалителните процеси в и около жлезата може да провокират тиреоидит или дори автоимунни заболявания“, посочва природолечителката.

Симптомите на понижена функция на щитовидната жлеза са безпричинно напълняване, косопад, суха коса и кожа. На човек му е студено, няма сили. Класическите симптоми на хипертиреоидозата пък са сърцебиене, мощно изпотяване, горещи вълни. В случай на подобни проблеми е добре освен хормоните на щитовидната жлеза, да се проверят и нивата на йод, витамин D, на възпалителните маркери и на селена, съветва Ангелика Волфскийл. Основните соли за лечение на щитовидната жлеза са №5, №7 и №9. Сол №5 калиев фосфат въздейства благоприятно при оток на жлезата, при нервност и смущения в съня, свързани с болестта, при бързо изморяване, сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм. Приемът е 3 х 2 табл. ежедневно до 15 ч.

Сол №7 магнезиев фосфат премахва подсъзнателното напрежение и помага в стресови ситуации. Прилага се вечер – 5-10 табл., разтворени в чаша топла вода. Сол №9 натриев фосфат възстановява алкално-киселинното равновесие и по този начин подпомага функцията на жлезата. Приема се по 5 табл. вечер, разтворени в чаша топла вода. Използването на минерални соли не означава да се спре приемането на предписани от лекар медикаменти. Шуслеровата терапия не е заместваща, а е функционално средство – променя активността на системите в организма и клетките, за да могат те правилно да усвояват веществата от храната.

Епидемия от хашимото в наши дни

Автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото е буквално като епидемия в наши дни. При него имунните сили се насочват към собствения организъм, бавно разрушават щитовидната жлеза. С Шуслеровите соли може да се подпомогне основната терапия – комбинират се №3, №6, №11 и №12. Важно е да се знае, че в началото заболяването може да се прояви с хиперфункция на щитовидната жлеза, но по-късно преминава в хипофункция. Схемата на лечение се прилага три седмици, при добър ефект се продължава 3 до 6 месеца. После се прави пауза и се повтаря. Ефективността на това лечение е потвърдена в практиката, посочва графинята. Много често в основата на Хашимото има някакъв вътрешен душевен или емоционален конфликт. Ако имате достъп до психотерапевт, може да се опитате да стигнете до „корена на проблема“, съветва лечителката.

Понякога се оказва, че болният има голяма нужда от сол №1 калциев флуорид. Тя е свързана с екзистенциалните ни страхове, с нуждата ни от сигурност и защита. Шуслерова сол №5 калиев фосфат също е водеща при лечението на щитовидната жлеза, тъй като става дума за претоварване на организма и нервната система. Ако усещате меланхолия например, може да използвате соли №5 и №9 през цялата зима.

При напълняване заради ендокринни проблеми задължително преразгледайте храненето, намалете калориите, но и включете повече движение. За отслабване в тази ситуация може да се комбинират солите №4, №9 и №10. Храненето трябва да съдържа достатъчно селен, йод, глутатион (растителен антиоксидант), витамини В и D, иначе щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно от хормоните си.

Свързани публикации

2 коментара

  1. Здравейте,моля кажете как да се запиша за преглед и кога във Варна

  2. Здравейте! Искам да споделя за нуждаещите се как се справих с увеличен възел на щитовидната жлеза. Моя позната е имала този проблем и тя ми даде рецептата. 500мл. чист зехтин (екстра върджин),500мл. прясно изстискан лимонов сок и 4-5 парченца колкото малки бобови зърна – камфор на кристали,всичко се смесва в стъклена бутилка,камфора се натрошава на възможно най-ситно и се слага в бутилката при зехтина и лимоновия сок,разклаща се многократно за да се разтвори добре камфора. Пие се по една супена лъжица вечер преди лягане и сутрин веднага след ставане. Ако възела е доста голям,се взимат черни маслини,обезкостяват се и се връзват с бинт на самия възел,връзвате допълнително тънък шал за да не се изсипват от бинта,спите през нощта с тях и на сутринта ги изхвърляте. 10 дни,дори мисля една седмица,беше достатъчна при мен,за използването на маслините. А зехтина,лимона и камфора се пият един месец. Профилактично е добре да се прави всяка година по един такъв курс,дори и да нямате увеличение на възлите,те си остават там,не се махат,но поне се контролира да не се увеличават.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -