Не носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа

PRINT
зима имунитет

Ако искате да ви е топло в студа, не си купувайте вълнена шапка и пийте кафе без кофеин. Тези и други изненадващи съвети дават британски експерти, цитирани от „Медикфорум“.

Отоплението не бива да се включва на максимум

Ако парното работи на пълни обороти, рязката промяна при излизане на улицата в студа веднага се активират промени в периферните кръвоносни съдове, а това може да предизвика синдрома на Рейно – временен спазъм на малките съдове. Най-добре температурата у дома да е 18-20 градуса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При синдрома на Рейно пръстите побеляват, а после посиняват
Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е!
Храните, които помагат на имунитета

Пийте чай и кафе без кофеин

Обикновеното кафе първо ще ви сгрее с топлината си, но кофеинът в него ще накара организма да губи топлина. Кофеинът блокира рецепторите в кръвоносните съдове, като не им позволява да се свиват при излагане на студ. Ако те си останат разширени, човек замръзва по-бързо. Затова пийте черен чай или кафе без кофеин!

Не дръжте ръцете в джобовете си

Правим това инстинктивно, но много по-полезно е да държим ръцете си на студеното, като често сгъваме и разгъваме пръстите. Това натоварва мускулите и ускорява кръвообращението в тези зони на тялото, които излъчват топлина.

Не наблягайте на белтъчната храна 

Процесът на храносмилане на протеиновата храна изисква много повече енергия, отколкото за преработването на въглехидратите или мазнините. А колкото по-интензивно организмът ни се занимава с този процес, толкова повече енергия му трябва, за да се сгрее.

Не носете вълнени шапки

Губим около 30% от телесната топлина през главата. В това число влизат носа, ушите и устата. Затова при покупката на шапки избирайте такива, които покриват ушите. По-добре от вълнените шапки топлят тези от овча кожа. Освен това в студеното време трябва да се диша само през носа, а не през устата. Носът успява да постопли ледения въздух, преди той да попадне в белите дробове.

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Не носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *