сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа

Не носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа

Ако искате да ви е топло в студа, не си купувайте вълнена шапка и пийте кафе без кофеин. Тези и други изненадващи съвети дават британски експерти, цитирани от „Медикфорум“.

Отоплението не бива да се включва на максимум

Ако парното работи на пълни обороти, рязката промяна при излизане на улицата в студа веднага се активират промени в периферните кръвоносни съдове, а това може да предизвика синдрома на Рейно – временен спазъм на малките съдове. Най-добре температурата у дома да е 18-20 градуса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При синдрома на Рейно пръстите побеляват, а после посиняват
Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е!
Храните, които помагат на имунитета

Пийте чай и кафе без кофеин

Обикновеното кафе първо ще ви сгрее с топлината си, но кофеинът в него ще накара организма да губи топлина. Кофеинът блокира рецепторите в кръвоносните съдове, като не им позволява да се свиват при излагане на студ. Ако те си останат разширени, човек замръзва по-бързо. Затова пийте черен чай или кафе без кофеин!

Не дръжте ръцете в джобовете си

Правим това инстинктивно, но много по-полезно е да държим ръцете си на студеното, като често сгъваме и разгъваме пръстите. Това натоварва мускулите и ускорява кръвообращението в тези зони на тялото, които излъчват топлина.

Не наблягайте на белтъчната храна 

Процесът на храносмилане на протеиновата храна изисква много повече енергия, отколкото за преработването на въглехидратите или мазнините. А колкото по-интензивно организмът ни се занимава с този процес, толкова повече енергия му трябва, за да се сгрее.

Не носете вълнени шапки

Губим около 30% от телесната топлина през главата. В това число влизат носа, ушите и устата. Затова при покупката на шапки избирайте такива, които покриват ушите. По-добре от вълнените шапки топлят тези от овча кожа. Освен това в студеното време трябва да се диша само през носа, а не през устата. Носът успява да постопли ледения въздух, преди той да попадне в белите дробове.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -