сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияМъжете са по-добри в координацията, а жените - в ученето

Мъжете са по-добри в координацията, а жените – в ученето

Мозъкът на жените и мъжете е напълно различен. Това установиха учени от от медицинския факултет в университета на Пенсилвания. С помощта на скенер те установили, че невронните мрежи в сивото вещество на двата пола са свързани по различен начин. Това идва в подкрепа на известни стереотипи за поведението, предаде Франс прес.

Тези карти на невронните мрежи показват фрапиращи различия в архитектурата на човешкия мозък и позволяват да се разбере защо мъжете се справят по-добре с решаването на едни задачи, а жените – с решаването на други, заяви ръководителката на изследването Раджини Верма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Мозъкът вижда неща, които очите пропускат
Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините
10 златни правила срещу стареенето на мозъка

Изследването е обхванало 949 души – 521 мъже и 428 жени, на възраст между 9 и 22 години. Резултатите показали, че при мъжете невронната мрежа е по-добре свързана между предната и задната част на мозъка, а при жените – между лявото и дясното му полукълбо. Това означава, че мъжете са по-добри във възприемането и координираната дейност, а жените – в социалните
умения и запаметяването.

Мозъкът на мъжа свръзва възприятието с действието

Подобно свързване между невроните означава, че мозъкът на мъжа е структуриран така, че да се улеснява обменът на информация между центъра на възприемането и този на действието. Колкото до мозъка на жената, лявото полукълбо е свързано с логичното мислене, а дясното – с интуицията. Това означава, че ако задачата изисква едновременно логично и интуитивно мислене, жените ще се справи по-добре с решаването й в сравнение с мъжете. Мъжете са по-добри във възприемането и изпълнението на дадена задача, ката каране на велосипед, ски, докато жените имат по-добра памет и по-голяма социална интелигентност, а това им позволява да извършват едновременно няколко задачи и да намерят решение за цялата група.

„Предишни изследвания също разкриха различия в мозъка на мъжа и жената, поясниха учените. Досега обаче не бе установено, че свързването между невронни мрежи в отделни зони на мозъка има нещо общо с когнитивните умения на толкова голяма група хора.“ Учудващо е да се констатира до каква степен мозъците на мъжете и на жените се допълват едни други, отбеляза експертът по
психология от университета Рубен Гур. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings
of the National Academy of Sciences.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -