понеделник, 13 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПролетната умора засяга по-често жените, как да си помогнем

Пролетната умора засяга по-често жените, как да си помогнем

Затоплянето на времето е предпоставка за прояви на пролетна умора. Тя се изразява с чувството за понижена енергия, замаяност и отпадналост. Засяга по-често жените, отколкото мъжете. Съществено значение за проявите й са дисбалансът на хормоните в организма в студеното време, тъй като нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително в студеното време. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта. Друга причина за състоянието е неподходящият хранителен режим, който не доставя на организма достатъчни количества от нужните витамини, минерали и други жизненоважни елементи.

Недостигът на витамини е съществена причина за умора и отпадналост

Намаляването на резервите от витамин D през зимата е свързано с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата са различни от тези през лятото. Симптомите, с които се проявява пролетната умора, са депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Приемът на течности не трябва да спада под 1,5 – 2 литра на ден.

сауна полезнаСауната засилва метаболизма

Освен вода добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали. Много добро средство за освежаване на организма са контрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата. Други средства срещу пролетна умора са сауната, която отпуска организма, почиства от шлака, засилва обмяната на веществата и води до по-бърза регенерация на кожата, масажите, ароматерапия, масла с ободряващ и тонизиращ ефект.

Ядките са по-полезни когато се приемат сурови, защото съдържат протеини, витамини и минерали. Оптималното количество е в рамките на 50 до 100 грама. Храната да е богата на ориз, морски дарове, ябълки. Можем да приемаме сутрин на гладно напитка от 200 мл вода, 2 супени лъжици ябълков оцет и 2 лъжици мед. Освен това трябва да се намали тютюнопушенето, като същевременно се осигури адекватно време за сън и почивка.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-о ДКЦ, 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -