неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМагнитните бури може да провокират високо кръвно и аритмия

Магнитните бури може да провокират високо кръвно и аритмия

Дните с висока геомагнитна активност, за които казваме, че има магнитни бури, се усещат най-силно от възрастните хора и тези, страдащи от сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни заболявания. Тези оплаквания са по-чести при жените. Младите хора усещат по-слабо влиянието слънчевите изригвания.

По време на магнитни бури се потиска синтеза на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма към външни влияния. Магнитните бури могат да предизвикат сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, екстрасистоли. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето. Магнитните бури нарушават не само кръвообращението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад.

Причината за симптомите може да е кислороден глад

Освен това се наблюдава забавяне на кръвотока в капилярите, което е предпоставка за образуване на тромби, може да се повиши и нивото на холестерола. Всички тези промени могат да доведат също до кислороден глад на тъканите и органите, което е причина за възникването на едни от най-често срещаните симптоми като промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци.

Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните. По време на магнитни бури са възможни още болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване. Движете се повече, спортувайте, но в дните след слънчево изригване избягвайте прекалена физическа активност, умствено пренатоварване и психическото напрежение.

Известно е още, че по време на магнитни бури нивото на холестерола в кръвта се повишава, затова е добре да се избягват мазните и сладки храни. Желателно е в неблагоприятните дни да намалите калоричността на храната с 1/3, както н да ограничите приема на въглехидрати и мазнини. Защитните сили на организма могат допълнително да бъдат стимулирани посредством леко закаляване: студени бани, контрастен душ, посещение на минерални бани или сауна.

Ниските нива на геомагнитна активност ни правят разсеяни

Тя оказва влияние върху здравето на възрастните и хората с хронични сърдечносъдови заболявания, както и на изложените на постоянен стрес. Ниската геомагнитна активност оказва негативно влияние върху кръвното налягане, като променя капилярния кръвен поток. Има промени и в ендокринната система. Променя се секрецията на адреналин от надбъбречната жлеза, както и се увеличава продукцията на мелатонин от епифизата, което се отразява на качеството на съня и съответно води до раздразнителност, разсеяност, умора. Проявите са главоболие, трудна концентрация. промени на кръвното налягане, нервност, сънливост.

Възможни са още болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване. Добре е да се движим повече, да се разхождаме продължително време. Препоръчително е да увеличим приема на вода, да преминем на по-леки храни, да следваме стриктно назначения прием на медикаменти. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни. Особено добър ефект имат закалителните процедури с хладка и студена вода, въздушни бани. Препоръчва се избягване на преумората, като се осигури адекватно време за сън и почивка.

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -