Колко дълго продължава лечението на аритмията

PRINT
болести на сърцето инфаркт

Колко дълго могат да се приемат лекарства за аритмия е въпрос, чийто отговор се определя от лекуващия кардиолог във всеки конкретен случай. Решението зависи от вида на аритмията и от подходящите за лечението й медикаменти.

Аритмиите са различни видове и могат да бъдат постоянни или пристъпни. Постоянните аритмии се лекуват цял живот, докато при пристъпните лечението може да се преустанови след възстановяване на нормалния ритъм на сърцето в срок, определен от лекуващия лекар. Разнообразието на лекарства за лечение на аритмия е много голямо. Те са от различни групи, с различно клинично приложение и фармакологични механизми.

Лекарствата може да бъдат сменени

При определянето на лечението с антиаритмици трябва да се имат предвид техните странични действия, взаимодействието им с други групи лекарства и противопоказанието за тяхното използване.

Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Широко известно е, че някои лекарства могат опасно да забавят сърдечната дейност и тогава се налага те да бъдат спрени, а впоследствие заменени с по-подходящи. В други случаи продължителното лечение може да доведе до увреждане на функцията на други органи – щитовидна жлеза, черен дроб, бял дроб и др.

В тези случаи специалистите определят за какъв срок се приемат лекарствата и как се следят функциите на органите, които могат да бъдат засегнати. Например изследване на хормони на щитовидната жлеза, на очни дъна, изследвания на чернодробните ензими и други.

Тестовете могат да се провеждат според правила, определени от европейските и българските кардиологични дружества и изискванията на лекуващия лекар. В зависимост от резултатите от изследванията специалистите ще преценят дали да продължат лечението, или да го променят с други лекарства.

Друга причина, която може да преустанови или промени лечението, са животозастрашаващи аритмии, които могат да бъдат провокирани от самите антиаритмични лекарства. Определянето на продължителността и вида на лечението при установени аритмии представлява предизвикателство за лекуващите лекари и изисква постоянно проследяване на състоянието на пациента чрез използването на електрокардиограма, холтер и лабораторни изследвания.

Лечението може да се започва, да се спира, да се променя и всичко зависи от преценката на специалиста във всеки един момент.

д-р Борислав Ацев Д-р Борислав Ацев, кардиолог, УМБАЛ „Света Екатерина“ София

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Колко дълго продължава лечението на аритмията беше последно модифицирана от: април 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *