вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са причините за болка в бъбреците

Кои са причините за болка в бъбреците

Бъбреците са добре защитени в мастни капсули, намират се от дясно и от ляво на гръбначния стълб, приблизително на нивото на двете най-долни ребра. Върху всеки бъбрек е разположена надбъбречна жлеза, която произвежда хормони.

Болката от бъбреците понякога се бърка с болки в гърба, тъй като тя също се излъчва близо до гръбначния стълб. Симптомите се възприемат като болка в хълбока или болка в долната част на гърба. Освен това пациентите често съобщават за болезнени крампи в долната част на корема.

Каква е ролята на бъбреците

бъбреци гломерулонефритОсновната задача на бъбреците е да филтрират кръвта. Това се случва през милиони микроскопични, подобни на сито съдове (бъбречни тела, гломерули). Те работят неуморно, за да извличат излишната течност, соли и токсини от телесните течности.

Така филтрираните вещества през бъбречните легенчета отиват в пикочния мехур. По този начин всеки ден се филтрират около 180 литра течност – това е т. нар. първична урина. От нея накрая остават около 1,5 литра същинска урина, която се изхвърля от организма.

Бъбреците не само регулират водния и солевия баланс на организма, но също така произвеждат и активират важни хормони. Един от тях – ренин, участва в регулирането на кръвното налягане. Еритропоетин пък подпомага образуването на червени кръвни клетки в костния мозък.

Кои са възможните причини за болката

сутрешна скованост болки в стомахаБъбречната болка обикновено е свързана с възпаление, причинено от камъни в бъбреците или от инфекции на пикочния мехур, които са се качили нагоре. Жените страдат по-често от мъжете заради по-късите пикочни пътища.

Основните причини за бъбречна болка са:

 • Пиелонефрит – той обикновено възниква, когато при цистит бактериите мигрират към бъбреците. Типичните симптоми са тежка, внезапна поява на болка в хълбока, висока температура, студени тръпки, повръщане и коремни спазми, кръв в урината и често уриниране.
 • Камъни в бъбреците – те се образуват най-често от солеви отлагания от урината. В случай, че започнат да се придвижват от бъбреците през тясната уретра към пикочния мехур или пък ако запушват уретрата (получава се задържане на урина), могат да се появят силни болки. Този проблем засяга по-често силния пол. Мъжете са много по-склонни да развиват камъни в бъбреците, отколкото жените.
 • Гломерулонефрит – гломерулите (това са най-фините бъбречни съдове) могат да се възпалят, например в резултат на автоимунни заболявания или лекарства. Такъв гломерулонефрит може да доведе до бъбречна недостатъчност. Типични признаци са кръв в урината (хематурия), честите позиви за уриниране и откриване на белтък в урината чрез изследване.
 • Бъбречен тумор: В напреднал стадий туморът на бъбреците може да причини тежка бъбречна болка. Други симптоми включват кръв в урината и осезаемо подуване.
 • Кисти на бъбреците: Това е наследствено заболяване, при което в бъбреците се образуват множество кисти, пълни с течност. При него също често се наблюдава болка в хълбока, чести инфекции на пикочните пътища и високо кръвно налягане. В дългосрочен план кистозата на бъбреците може да доведе до бъбречна недостатъчност.
 • Хронична бъбречна недостатъчност: бъбреците бавно губят от капацитета си, например вследствие на захарен диабет (диабет тип 2), хипертония, нелекувани камъни в бъбреците, кисти на бъбреците или лекарства. Първите възможни предупредителни признаци за хронично бъбречно заболяване включват лека хипертония, пенеста или червена урина и задържане на вода в краката (оточност). По-късните признаци са повишени инфекции, анемия, както и намалена работоспособност и бледа кожа. Бъбречната недостатъчност обаче може да бъде и напълно асимптоматична. Тоест да протича скрито, без симптоми.
 • Остра бъбречна недостатъчност: Бъбреците могат да загубят функционалността си за кратко време вследствие на съдова оклузия, изгаряния или голяма загуба на кръв, лекарства или камъни в бъбреците. Симптомите не винаги са ясни. Ако острата бъбречна недостатъчност не се лекува своевременно, има опасност за живота.
 • Менструални болки: Силни болки преди или по време на цикъла може да бъдат объркани с болка в бъбреците.

Последици от бъбречна дисфункция

високо кръвно хипертонияАко болката в бъбреците е свързана с тяхното неправилно функциониране, това може да има различни последствия:

 • Задържане на вода в тъканите (оток): В случай на бъбречна недостатъчност в някаква степен, тъканите все повече съхраняват вода. Типично е задържането на вода в краката.
 • Хипертония: В бъбреците се образува хормонален ренин, регулиращ кръвното налягане. Недостигът на кислород в бъбреците води до хипертония. Обикновено това е заради стесняване на бъбречната артерия (стеноза).
 • Анемия: При хронична бъбречна недостатъчност хормонът еритропоетин, който стимулира производството на червени кръвни клетки, се освобождава в по-малко количество от бъбреците. Резултатът е анемия.

Заболявания, при които болката в бъбреците е симптом:

 • камъни в пикочния мехур;
 • уретрит;
 • инфекция на пикочните пътища;
 • нефропатия.

Кога трябва да се отиде на лекар

безплатни прегледиБолката в бъбреците е симптом, при който винаги е добре да се посъветвате с лекар, освен ако сами не разберете, че се касае за безобидни камъни, които дразнят отделителните пътища или пък за менструални крампи.

Спешно е посещението на лекаря, ако:

 • Болките в бъбреците продължават вече няколко дни;
 • Урината е оцветена в червено (хематурия – кръв в урината);
 • Имате едновременно висока температура, втрисане и спазматична бъбречна болка;
 • Имате също повръщане и/или диария;
 • Не отделяте урина продължително време (задържане на урина);
 • Сърдечният ритъм се забавя, появяват се световъртеж и се стига дори до безсъзнание;
 • Изразена оточност в краката или други части на тялото.

Какво може да направите сами преди прегледа при лекаря

Има някои съвети, които може да облекчат симптомите преди прегледа.  

 • Затоплете мястото с топъл компрес или с дебел вълнен шал. Това помага срещу мускулните крампи.
 • Пийте повече течности, най-добре чайове за прочистване на бъбреците – полски хвощ, коприва, глухарче и др.
 • Ако болката е от камъни в бъбреците, добре действат топла вана, топла грейка на мястото или леки подскоци (ако възрастта и здравето позволяват).

Внимание: Тази статия не замества посещението при лекаря и не бива да се тълкува като насоки за лечение на бъбречни заболявания!

Източник: Netdoktor.de

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -