петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПреразглеждат приложение на онколекарства с флуороурацил

Преразглеждат приложение на онколекарства с флуороурацил

Приложението на лекарствени продукти с флуороурацил (още познат като 5-флуороурацил или 5-ФУ) и свързаните препарати капецитабин, тегафур и флуцитозин, които се преобразуват до флуороурацил в тялото, ще бъде преразгледано от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това са лекарства, които се прилагат при онкологични заболявания, съобщава българската Агенция по лекарствата. Прегледът е иницииран по искане на Френската агенция по лекарствата.

Целта е да се оценят съществуващите методи за скрининг и ползата от тях за идентифициране на пациенти с повишен риск от сериозни странични ефекти.

Флуороурацил (прилаган чрез инжектиране), капецитабин и тегафур са лекарства за лечение на рак, докато прилаганият локално (върху кожата) флуороурацил се използва за различни кожни заболявания, а флуцитозин е лекарство, използвано при сериозни гъбични инфекции.

Някои пациенти нямат ензим за метаболизиране

изследване на кръвИзвестно е, че някои пациенти имат липса на функциониращ ензим, наричан дихидропиримидин дехидрогеназа (DPD) , който е необходим за метаболизирането на флуороурацил. До 8% от населението има ниски нива на функциониращ DPD ензим и до 0.5 % от населението има тотален дефицит на ензима.

Предписващите може да не са осведомени, че пациентите им имат липса на DPD и, ако тези пациенти са лекувани с флуороурацил или свързани вещества, техните организми няма да успеят да метаболизират флуороурацил и като резултат той ще се натрупа в кръвта.

Натрупването на високи нива на флуороурацил, наблюдавано при някои от тези лекарства, може да доведе до сериозни и животозастрашаващи странични ефекти като неутропения (високи нива на неутрофили, вид бели кръвни клетки, необходими за борба с инфекции), невротоксичност (увреждане на нервната система) , тежка диария и стоматит (възпаление на лигавицата на устата). Поради това пациенти с тотален дефицит на DPD не трябва да приемат флуороурацил или лекарства, които могат да се метаболизират до него.

Продуктовата информация за повечето от тези лекарства отбелязва , че не трябва да се използват при пациенти с пълен дефицит на DPD. Генетичното тестване за дефицит на DPD е препоръчително за повечето лекарства, използвани за лечение на рак, но систематичен скрининг за дефицит на DPD преди началото на лечението не е задължителен. В допълнение бяха публикувани нови данни за генетично тестване и други методи за скрининг на DPD , кoито могат да повлияят на сегашните препоръки.

Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

ЕМА ще оцени наличните данни във връзка със съществуващите методи за скрининг за откриване на дефицит на DPD и ще препоръча дали са нужни някакви промени за начина, по който тези лекарства се използват, за да се гарантира безопасна употреба.

Пациенти, които имат притеснения относно лекарствата си, трябва да се консултират с лекаря си и не трябва да спират да приемат лекарствата си без да са потърсили медицински съвет.

Повече за лекарствата с флуороурацил

Прегледът обхваща лекарствени продукти, които съдържат флуороурацил, прилагани инжекционно или върху кожата както и лекарствени продукти, съдържащи капецитабин и тегафур, приемани през устата (така наречени предлекарства на флуороурацил) , които се метаболизират до флуороурацил в тялото. Прегледът също така включва противогъбичното лекарство флуцитозин, което се прилага инжекционно или перорално и частично се метаболизира до флуороурацил в тялото.

Флуороурацил, прилаган инжекционно и неговите предлекарства се използват за лечение на различни ракови заболявания. Те функционират като блокират ензимите, участващи в синтеза на нова ДНК и по този начин блокират растежа на нови ракови клетки.

Флуороурацил, прилаган върху кожата се използва за различни кожни заболявания като актинична кератоза и дермални брадавици.

Лекарствени продукти, съдържащи капецитабин и тегафур са разрешени за употреба по централизирана процедура от ЕМА и се предлагат на пазара като Кселода, Тейсуно и различни генерични лекарствени продукти, съдържащи капецитабин. По национална процедура са разрешени за употреба и някои лекарствени продукти, съдържащи тегафур или капецитабин и всички лекарствени продукти, съдържащи флуцитозин и флуороурацил.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -