Кисти на бъбреците – предават ли се по наследство

PRINT
проф. Боряна Делийска

Кистите на бъбреците са различни видове. Едни от тях са т.нар. солитарни кисти, които са една или няколко, разположени в бъбречната тъкан. Те могат да са с различен размер, достигащ понякога до 10 см. С възрастта броят им може да нарасне, затова ги наричаме и „бръчки“ на бъбрека. Налагат ежегодно проследяване, най-често с ултразвуково изследване, което е безвредно, безболезнено и лесно приложимо. Те не се унаследяват и обикновено не влошават бъбречната функция.

Бъбречната поликистоза е свързана с генетични мутации

Друг тип е т.нар. автозомно доминантна бъбречна поликистоза (АДБП), което е генетично нарушение. Често се предава в поколението. Възможно е родителите да нямат това заболяване, а то за първи път да се прояви при някое от децата им поради изменение в някои гени.

Характеризират се с голям брой кисти, разположени в двата бъбрека, с различен размер, като по тази причина бъбреците нарастват по размер и понякога могат да се опипат като туморни формации в корема. Обичайно симптомите се развиват след 40-годишна възраст, но при някои пациенти могат да се установят и по-рано. Рядко се диагностицират в много напреднала възраст.

Вижте още: 8 правила за здрави бъбреци

Клиничните оплаквания на пациента са свързани с тъпа болка в поясната област, инфекции на пикочните пътища и на някоя от кистите, поява на артериална хипертония, като с възрастта се влошава и бъбречната функция. Може да са съчетани с кисти на черния дроб, панкреаса и мозъчни аневризми. Това заболяване се унаследява доста често. Свързано е с промени в определени гени. Лечението е основно симптоматично.

Препоръчва се е динамично наблюдение на болния и коригиране на фактори, които могат по-бързо да влошат бъбречната функция. Негатимно на бъбрека влияят лечение на хипертонията, на инфекциите, на повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта и др. Препоръчва се умерен двигателен режим без тежки натоварвания, здравословен начин на хранене и др. Задължително е периодично проследяване на бъбречната функция.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиника по нефрология, УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

[Общо: 9    Средно: 3.1/5]
Кисти на бъбреците – предават ли се по наследство беше последно модифицирана от: декември 26th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *