сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКисти на бъбреците - предават ли се по наследство

Кисти на бъбреците – предават ли се по наследство

Кистите на бъбреците са различни видове. Едни от тях са т.нар. солитарни кисти, които са една или няколко, разположени в бъбречната тъкан. Те могат да са с различен размер, достигащ понякога до 10 см. С възрастта броят им може да нарасне, затова ги наричаме и „бръчки“ на бъбрека. Налагат ежегодно проследяване, най-често с ултразвуково изследване, което е безвредно, безболезнено и лесно приложимо. Те не се унаследяват и обикновено не влошават бъбречната функция.

Бъбречната поликистоза е свързана с генетични мутации

Друг тип е т.нар. автозомно доминантна бъбречна поликистоза (АДБП), което е генетично нарушение. Често се предава в поколението. Възможно е родителите да нямат това заболяване, а то за първи път да се прояви при някое от децата им поради изменение в някои гени.

Характеризират се с голям брой кисти, разположени в двата бъбрека, с различен размер, като по тази причина бъбреците нарастват по размер и понякога могат да се опипат като туморни формации в корема. Обичайно симптомите се развиват след 40-годишна възраст, но при някои пациенти могат да се установят и по-рано. Рядко се диагностицират в много напреднала възраст.

Вижте още: 8 правила за здрави бъбреци

Клиничните оплаквания на пациента са свързани с тъпа болка в поясната област, инфекции на пикочните пътища и на някоя от кистите, поява на артериална хипертония, като с възрастта се влошава и бъбречната функция. Може да са съчетани с кисти на черния дроб, панкреаса и мозъчни аневризми. Това заболяване се унаследява доста често. Свързано е с промени в определени гени. Лечението е основно симптоматично.

Препоръчва се е динамично наблюдение на болния и коригиране на фактори, които могат по-бързо да влошат бъбречната функция. Негатимно на бъбрека влияят лечение на хипертонията, на инфекциите, на повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта и др. Препоръчва се умерен двигателен режим без тежки натоварвания, здравословен начин на хранене и др. Задължително е периодично проследяване на бъбречната функция.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиника по нефрология, УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -