неделя, 5 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са храните, които не бива да се смесват с лекарства?

Кои са храните, които не бива да се смесват с лекарства?

Нещо толкова елементарно на пръв поглед като температурата на течността, с която пиете лекарствата, може да понижи ефективността им или дори да изложи здравето ни на риск. Храните също оказват въздействие върху начина, по който организмът усвоява приеманите медикаменти. Някои имат дотолкова негативен ефект, че трябва задължително да се избягват в комбинация с определен тип лекарства.

Взаимодействията между храните и лекарствата могат да бъдат най-общо три вида: такива, които водят до увеличаване на скоростта или степента на абсорбция на лекарствата; взаимодействия, които водят до намаляване на скоростта или степента на абсорбция; взаимодействия, които променят самия ефект на лекарството. Храните могат да променят ефекта както на медикаменти, продавани с рецепта, така и на тези, които свободно се предлагат в аптеките.

Обожавате кафе или кола? Тези напитки с ниско pH могат да намалят ефективността на повечето антибиотици, например на популярните пеницилини. Ако приемате такива, ограничете също и консумацията на месо (вкл. пилешко), сироп и захар 1 час преди и 2 часа след приема на медикамента. Хинолоните, също често използвани антибиотици (напр. ципрофлоксацин и левофлоксацин), трябва да бъдат приемани на празен стомах или с храна, различна от млечни продукти. Въздържайте се от мляко и производните му храни поне 2 часа преди и 2 часа след употребата на този клас антибиотици.

Без отлежали сирена, ако вземате антидепресанти

Откажете се от отлежалите сирена, ако вземате лекарства от групата на моноаминооксидазни (МАО) инхибитори (Золофт, Прозак и др.). Тези лекарства се използват в лечението на депресията и паническите разстройства и взаимодействат с храни, богати на тирамин, каквито са отлежалите сирена или ферментиралите храни. Комбинацията им може да повиши кръвното налягане до опасни стойности. Други съдържащи тирамин храни и напитки включват соевия сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди.

Ако приемате медикаменти за понижаване на холестерола (статини), заменете грейпфрутите и портокалите (вкл. сока от тях) с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Консумацията на тези плодове предизвиква натрупване на статини в организма и съответно увеличава тяхната концентрация в кръвта и времето на действието им. В резултат на това взаимодействие, макар и в редки случаи, може да се стигне до увреди на черния дроб, бъбреците и мускулатурата.

ACE инхибиторите могат да причинят задържане на калий

Ако контролирате кръвното си с помощта на ACE инхибитори, може би използвате и т.нар. диетична сол, т.е. такава, в която част от натрия е заменен с калий. Проблемът, който може да възникне, е че ACE инхибиторите могат също да причинят задръжка на калий в организма. По този начин комбинацията може да доведе до животозастрашаващи аритмии. Алкохолът променя разграждането на лекарствата в организма. Той може да увеличи риска от чернодробни увреди при комбинацията му със статини, да увеличи действието на наркотичните аналгетици и бета блокерите.

Свързани теми: Как да се храним след операция от рак на щитовидната жлеза?

Грейпфрутът увеличава ефекта от химиотерапията

Портокалите пазят от инсулт

Не пийте кантарион, ако вземате антидепресанти

СНИМКА: АРХИВ

 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -