Грейпфрутът увеличава ефекта от химиотерапията

PRINT
грейпфрут полезен

Eфективността на химиотерапията може да се увеличи, ако пиете сок от грейпфрут, установи проучване на Чикагския университет. Освен това той позволява да се постигне същият ефект, като се намали дозата. Грейпфрутът увеличава концентрацията на лекарството, твърдят учените, цитирани от СВС.

Д-р Езра Коен проверил качествата на сок от цитрусовия плод в комбинация с противораковия медикамент сиролимус. Доброволците били 138 хора с неизлечим рак. Експериментът показал, че прясно изцеденият нектар увеличава концентрацията на препарата с минимални странични ефекти.

Известно е, че сокът от грейпфрут намалява ефективността на ензимите, които разграждат лекарства като сиролимус, на блокерите на калциевите канали, както и на статините. Прогресията на заболяването при доброволците била намалена.

Учените са открили още, че различните видове сок от грейпфрут се различават по ефективност в зависимост от концентрацията на активното вещество – фуранокумарин. Сокът е нетоксичен и не съществува риск от предозиране, което го прави отличен кандидат за лечебно средство, добавят учените.

СНИМКА: SXC

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Грейпфрутът увеличава ефекта от химиотерапията беше последно модифицирана от: декември 29th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *