сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАко не изпитвате жажда, то е заради липса на минерални соли

Ако не изпитвате жажда, то е заради липса на минерални соли

Спазмите и прескачанията на сърцето се срещат дори при млади хора. През лятото често причина за подобни оплаквания е дехидратацията, казва д-р Райна Сивова, специалист по кардиология и вътрешни болести в МЦ „Света Петка“ към болница „Сердика“ в София. Те са професионално активни и много заети, тичат навън по задачи дори в жегата. Губят течности с потта, а и не им остава време да пият достатъчно.

Заедно с потта се губят и важни за нормалната работа на организма минерални соли. Например дефицитът на магнезий води до симптоми като спазъм или прескачане на сърцето, пояснява д-р Сивова. Тя прилага терапията на немския лекар д-р Вилхелм Шуслер, който открива още през ХIX в., че за нормалното функциониране на клетката са необходими 12 основни минерални соли. Днес те се предлагат във фармацията, разредени по хомеопатична технология.

Някои хора не пият вода, защото не изпитват жажда. Интересното е, че истинската причина е липсата на определени соли, а не защото някои хора се справят и с по-малко вода, казва д-р Сивова. Липсващите соли са различни при всеки човек. „Интересно е, че когато добавим правилната сол, жаждата се появява, – допълва кардилогът.- Това означава, че човекът има нужда не само от вода, но и от определена сол. Тя няма вкус, но е необходима за нормалното функциониране на организма.“
Много от солите на д-р Шуслер са важни за добрия имунитет. Например липсата на калиум хлоратум (номер 4) може да провокира възпаления, които водят до тромбоза. Състоянието може да се предотврати с даването на тази сол. Калиум хлоратум, ферум фосфорикум (3) и калиум фосфорикум (5) дават много добър ефект и при остри възпаления.

Колеги педиатри споделят, че с помощта на тези соли само едно от 10 деца стига до антибиотик, казва още д-р Сивова. Важното е родителите да не оставят детето да се дехидратира. Тук на помощ идва отново една от солите на д-р Шуслер – натриум хлоратум (номер 8). Една-две таблетки се разтварят с вода, оводняват организма и детето по-бързо реагира на причинителите на инфекцията. Освен до спазми и прескачания на сърцето липсата на магнезий води и до спад на имунитета. Има ли дефицит на микроелементи с калций, започва разреждане на костното вещество, продължава лекарката. Калциум сулфурикум (номер 12) пък е добра за хора, които имат хронифицирал гноен процес, полезна е и при ревматоиден артрит.

Някои от възрастните пациенти имат и диабет. Препоръчвам им да допълват терапията си със сол номер 9 – натриум фосфорикум. Това е много важна сол за диабетици, защото алкализира средата в организма. Тя помага и при гъбична инфекция. Номер 8 (натриум хлоратум) е много полезна за регулацията на течностите, помага на сърдечно болните да се оводняват, но и да не задържат течности, съветва още д-р Сивова.

По думите й сърдечноболните се подобряват от приема на шуслерови соли, които прекрасно се комбинират с лекарствата от традиционната медицина. Как се избира подходящата сол? Водеща е клиничната картина, осланям се на опита си, пояснява кардиологът. Тя започва първо с една сол, а после добавя и други, обикновено след месец-два, така по-ясно се разбира къде е дефицитът.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -