понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОтгледаха тъкан на сърце от стволови клетки на кожата

Отгледаха тъкан на сърце от стволови клетки на кожата

Учени от университета в Питсбърг успяха да отгледат тъкан от сърце с помощта на човешки стволови клетки, съобщи списанието „Nature Communications“. Успехът им ще може да се използва преди всичко за лечението на пациенти с инфаркт.

Получената тъкан бие като истинско сърце. Засега с нея може да се заместват увредени места, а в бъдеще може да се мисли и за отглеждане на цяло сърце в лабораторни условия. За експеримента си учените използвали отначало т.нар. индуцирани мултипотентни стволови клетки (iPS клетки), получени от човешка кожа. От тях те първо отгледали предшественици на клетките на сърцето (MCP клетки). След това този междинен продукт бил имплантиран в конструкция от протеини и въглехидратна тъкан на сърцето на мишка, от която били отстранени клетките на сърцето. Поставени в нея MCP клетките се развили като сърдечен мускул, който след 20 дни започвал да се кръвоснабдява и да се бие с 40 до 50 удара в минута.

Все още сме твърде далече от отглеждането на цяло сърце, пояснява Ли Янг, един от учените в проекта. Основното предизвикателство е да се намери начин получената тъкан да бие достатъчно силно, за да може действително да изпомпва кръвта като истинския орган.

В началото на юли японски учени съобщиха, че са отгледали тъкан на черен дроб от същите iPS клетки. Различни екипи по света се опитват да постигнат напредък в отглеждането на тъкани и дори цели органи за нуждите на трансплантационната медицина, където основният проблем е недостигът на донори. По данни на Световната здравна организация пък всяка година 17 млн. души умират от сърдечносъдови заболявания, повечето от фатални увреждания на сърцето.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -