вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХормонозаместителна терапия топи мазнинките

Хормонозаместителна терапия топи мазнинките

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) може да помогне да не се натрупват излишни килограми след менопаузата според данни от нови проучвания. Установено е, че жени, използващи ХЗТ, имат значимо по-нисък процент на телесните мазнини, отколкото тези, които не приемат хормони.

Изследователи от Медицинския факултет на Бостънския университет измерили процента на телесните мазнини на 169 здрави жени в менопауза с помощта на неинвазивно джобно устройство – електролипограф. Използвани са два важни критерия за оценка – процентът на телесните мазнини и индексът на телесна маса (ИТМ), който е разпространен показател за диагностициране на затлъстяването.

Учените установили, че процентът на телесните мазнини при жени, приемащи ХЗТ, е по-малък от средната стойност с 4,7%. Индексът им на телесна маса е по-нисък от средната стойност с 2.6 кг/м, и теглото им е средно с 12 килограма по-малко в сравнение с жени, които не са използвали ХЗТ. Обиколката на талията е била също с около 2.9 см по-малка.

Изследователите установяват също така, че сред жените, приемали ХЗТ, също има известни разлики – жените с преждевременна менопауза поради хирургично отстраняване на яйчниците са със значимо по-голям процент на телесни мазнини и по-висок ИТМ от жените, при които е настъпила естествена менопауза.

Резултатите показват още, че сред жените с хирургично предизвикана менопауза, които приемат ХЗТ, също се намират по-нисък ИТМ и по-малко телесни мазнини (средно с 9,3%). Тяхното тегло е с 18.4 паунда (8.35 кг) по-малко от тези, които не използват ХЗТ. Отчитайки останалите резултати от проучването, изследователите заключават, че възрастта, продължителността и типът на менопаузата не повлияват значимо теглото и ИТМ в тази група жени. Докато хормонозаместителната терапия изглежда е свързана със значимо намаляване на телесните мазнини и теглото и оттук може да се приеме, че хормоналната терапия обуславя намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Свързани теми:  Българките с рак на гърдата притежават две специфични генни мутации

Миомата засяга всяка трета жена у нас

Три хормона сочат рака на гърдата 20 г. по-рано

Сладкото и месото табу за жените в менопауза

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -