събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГорещините надуха разширените вени, възпалиха язвите

Горещините надуха разширените вени, възпалиха язвите

С отекли крака, обсипани с огромни гнойни язви, едва пристъпяйки, в кабинета ми влезе 60-годишна жена от Ловешко, за да търси спасение от разширени вени. Дни преди това колеги я бяха посъветвали да си отреже краката, защото в противен случай щяла да пръсне маса пари и пак нямало да се излекува.

Пациентката вече е добре, ходи сама, а раните с размери 10 на 10 см са затворени, разказа д-р Петър Илиев, флеболог в болница „Медлайн“ в Пловдив.

Приета е в отделението по спешност, където веднага е назначено венозно лечение с простагландини. По два пъти на ден в продължение на 14 дни й включвахме система, като в същото време правих повърхностна обработка на язвите с въглероден лазер, обясни специалистът по хроничните венозни заболявания.

След първата седмица язвите намалели с 30%, а в края на втората жената е изписана. Не приема вече никакви медикаменти и лечението й продължава в домашни условия, където сама си прави компресиращи превръзки на язвите и всеки ден се разхожда по един час сутрин и вечер. Според д-р Илиев резултатът от терапията е изключителен защото след 2 месеца язвите почти напълно са изчезнали.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Жената има разширени вени от 20 години, които не са лекувани правилно и в резултат на това здравословното й състояние беше влошено до крайност, макар че в последните 3 години непрекъснато обикаля доктори из цяла България.

Най-тежко през лятото протичат възпаленията на венозни язви, защото често водят до инфекции, обясни той. Пациентите търсят специализирана лекарска помощ обикновено след втората безсънна нощ.
Почти всички страдащи от хронични венозни заболявания, независимо в кой стадий са, се оплакват от подуване на кръвоносните съдове, когато температурата надхвърли 30 градуса.

Горещините въздържат хората от дълги разходки, с което се намалява движението на кръвта и се получават усложненията. Най-зле се чувстват пациенти, когато разширените вени се изложат пряко на слънцето, защото тогава температурата на кожата се увеличава много над атмосферната. Това причинява силни болки, сърбежи и отоци.

Той предупреди, че отлагането на лечението влошава състоянието с годините, защото това е прогресивно заболяване. Сериозен проблем е, че голяма част от пациентите са възрастни хора с малки икономически възможности, които не могат да си позволят веднага да започнат терапия.

Д-р Илиев съветва страдащите от хронично венозно заболяване задължително да се разхождат по един час сутрин и вечер, при това извън дома си. Дори през лятото да носят еластични чорапи, които за 2-3 часа ще намалят напрежението в краката, паренето, сърбежите и усещането за тежест. Благодарение на тях се избягва образуването на отоци по крайниците.

Оплакванията на болните намаляват и след прием на венотропни медикаменти – синтетични или на билкова основа. Те обаче не са предназначени за лечение на вените, защото големината на вените не се променя от тяхната употреба.

Най-ефикасният метод е оперативният. Интервенцията се извършва в амбулаторни условия с местна упойка и в повечето случаи продължава около час. След това болните могат да се върнат веднага към ежедневните си задължения.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -