Три хормона сочат рака на гърдата 20 г. по-рано

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Ако искате да разберете дали ще се разболеете от рак на гърдата през следващите 20 години, просто дайте кръвен тест, пише в. „Телеграф“. Лекари установили, че жените, при които се отчита значително увеличение на някои полови хормони, има значително по-висок риск от онкологичното заболяване.

Става дума за онези, при които лабораторният анализ сочи в кръвта повишени нива на естроген, тестостерон и DHEA. Този анализ може да се използва и във връзка с други диагностични методи, включително и фамилна анамнеза.

Авторите на новия метод са направили проучване в „Харвард медикъл скул“, женската болница на Бригъм. Заключенията са направени след анализ на данните на 800 жени, получили диагнозата рак за периода 1989 – 2002 г. Проучването започнало през 1989 г., а по това време всички жени вече били в менопауза.

Кръвните тестове са взети в началото и в края на изследването. Взета е кръв и от други 1600 здрави жени. Жените, които попаднали в първите 25% от списъка с най-висока концентрация на хормоните показали 50-107% по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата отколкото жените от последните 25% в края на списъка.

Учените открили освен това, че високата концентрация на хормони увеличава вероятността от агресивна форма на рак, която често стига до рецидив или смърт. Някои хормони пък били тясно свързани с определени видове рак. Например, високите нива на естрадиол и тестостерон се свързвали с хормон-рецептор-позитивен рак.

Свързани теми: Мамографията не хваща всеки тумор на гърдата

Три порции броколи седмично срещу рак на гърдата

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Три хормона сочат рака на гърдата 20 г. по-рано беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *