събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТри порции броколи седмично срещу рак на гърдата

Три порции броколи седмично срещу рак на гърдата

Жени с рак на гърдата получават лекарство, създадено с активните съставки на броколи, след като предишни проучвания разкриха, че веществата могат да увеличват образуването на протективни ензими. В момента в САЩ се провеждат две паралелни изпитания на новия метод – в университета „Джонс Хопкинс“ и в специализирания раков център „Сидни Кимел“.

Сега учените успели да извлекат активната молекула сулфорафан (sulforaphane) и я дават на пациентки, на които диагнозата е поставена наскоро, пише в. „Дейли мейл“. Сулфорафан се произвежда в тялото, когато консумираме броколи. То е производно на глюкорафанин, който се съдържа в зеленчука.

Консумацията на зелечуци като броколи отдавна се свързва с намален риск за редица състояния от артрит до рак, но механизмът остава неясен. Експерти от институт за изследване на храните вярват, че сулфорафан може да увеличи собствените защитни сили на организма срещу туморите. Има доказателства, че веществото спомага да се поддържа здравословен баланс на антиоксидантите в тялото, които противодействат на канцерогенните влияния от храната или околната среда.

За да се получи добър ефект, човек трябва да консумира 3-4 порции броколи седмично, казват експерти от института. В допълнение проучването сега трябва да покаже дали приемането на екстракт от броколи като таблетка в продължение на два месеца може да забави ръста на туморните клетки. Предполага се, че сулфорафан включва гени, които повишават нивата на антиоксидантите и блокират ензимите HDAC, които пречат на тялото да потиска туморите. Полезната съставка вероятно дори насърчава тялото да унищожава канцерогените и блокира развитието на раковите стволови клетки, които са резистентни на химио- и лъчетерапия.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -