четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеОрехи за мъжете, ако искат бебе

Орехи за мъжете, ако искат бебе

Ако мъжът иска бебе, трябва да похапва по-често орехи, най-добре по две шепи на ден. Съветът е от публикация в специализираното издание Biology of Reproduction, а проучването е направено в Калифорнийския университет на Лос Анджелис. Добавянето на ядките към менюто съществено подобрява качеството и подвижността на сперматозоидите след 12 седмици. Смята се, че мастните киселини, които съдържат орехите, подобряват образуването им.

Една от всеки шест двойки има репродуктивни проблеми, а в около 40% от случаите проблемите се дължат на мъжа. Учените споделят в публикацията, че следващата им стъпка ще бъде да тестват диетата с орехи при двойки, които не могат да имат деца и посещават ин витро клиники.

Предполага се, че мъжките репродуктивни проблеми са свързани с производството на твърде малко сперматозоиди, или пък те са с лошо качество като размер и подвижност. В проучването участвали 117 мъже на възраст между 21 и 35 г., които били разделени на две групи. Едната група добавила към менюто си 75 г орехи дневно. Другата група продължила да се храни както преди, като избягвала само ядките. Останалата храна и на двете групи била съвсем обикновена – такава, каквато се яде в западните страни. При мъжете, които не консумирали орехи, не настъпила промяна. В първата група настъпила малко, но статистически значимо подобрение.

Смятаме, че положителният ефект се дължи на а-линоленовата киселина в орехите, която е растителният източник на омега-3 мастни киселини, коментира Катрин Карпентър, съавтор на проучването.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -