вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИшиас (лумбаго) - най-добрите съвети за справяне с болката

Ишиас (лумбаго) – най-добрите съвети за справяне с болката

Какво представлява ишиасът?

Ишиасът (лумбаго) представлява болка или дискомфорт, свързани със седалищния нерв, която се движи от долната част на гърба до краката. Среща се при хора на различна възраст от 20 до 60 години. Обикновено първите пристъпи с в по-млада възраст. При половината пациенти кризата с болка може да се повтори и тогава обикновено тя е дори по-интензивна от първия път. 

Ишиасът най-често се проявява като резултат от състояния, свързани с дегенерация на гръбначния стълб като спинална стеноза. Представлява стеснение на пътищата, през които се движи седалищният нерв. С времето това води до компресия и дразнене на седалищния нерв. 

Какво представлява седалищният нерв?

Седалищният нерв е най-големият и дългият в организма. Тръгва от долната част на гръбнака, като в таза се разклонява. След това нервът се движи надолу през таза към задната част на краката, където се разклонява към долната част на краката. Ишиасната болка се появява, когато има натиск или увреждане на седалищния нерв.

Кое причинява ишиас?

Най-честата причина за ишиас е пролапс на диска – известен също като дискова херния или приплъзване на диска. Случва се, когато някой от меките междупрешленни дискове бъде увреден. Това притиска и дразни седалищния нерв.

Друга често срещана причина за ишиас е мускулен спазъм, който компресира седалищния нерв, минаващ през мускулите. Други по-редки причини за ишиас включват инфекция и тумори.

Кое увеличава риска от болки в кръста

Факторите, които увеличават риска от ишиас, са бременност, наднормено тегло (много често срещана причина) и тютюнопушене. Всяко нараняване или процес, който причинява компресия на седалищния нерв, може да предизвика седалищна болка. В много случаи не се открива конкретна причина за седалищната болка.

Обездвижването все по-често е сочено като причина за износването на междупрешленните дискове. Липсата на движение влошава храненето и образуването на гелообразната течност, която действа като “амортисьор” на гръбначния стълб.

Какви са симптомите

Болката, причинена от ишиас може да варира от лека до много тежка. Понякога се появява внезапно, а друг път – постепенно.  

Засегнатите обикновено се оплакват от болка, подобна на крампи или пък по-остра. Обикновено тя се усеща в долната част на гърба и тазобедрената става, като се спуска по гърба на единия крак. Може да бъде свързана с усещания като:

  • Боцкане;
  • Изтръпване;
  • Изтръпване и слабост.

Характерната особеност, която отличава исхемичната болка от другите видове болки в гърба, е, че болката отива и под коляното. Неприятното усещане може да се влоши от действия като кихане, кашляне, повдигане на предмети или седене.

Колко продължава кризата при лумбаго?

болка в кръста

Симптомите обикновено са най-изявени в ранните стадии на заболяването, когато компресията и възпалението на седалищния нерв са най-големи.

След това е възможно болката постепенно да намалее и дори да премине изцяло. Това по правило се случва в рамките на четири до осем седмици. В редки случаи компресията на седалищния нерв може да бъде толкова тежка, че да се получи прогресивна слабост в краката и загуба на контрол върху дебелото черво и пикочния мехур.

Как се диагностицира ишиасът?

За да се изясни диагнозата, лекарят ще ви разпита подробно за оплакванията и тяхната продължителност. Важно е да му разкажете за естеството и продължителността на симптомите, какви действия или събития са провокирали появата на болката. Докторът ще оцени неврологичната функция, като провери силата, усещането и рефлексите в краката. В по-леките случаи лекарят се ориентира по симптомите, а при по-изявена болка обикновено назначава рентгенова снимка.

При загуба на контрол върху дебелото черво или пикочния мехур, може да се извърши и ректално туширане, за да се провери до каква степен има загуба на усещане и мускулен тонус.

При седалищна болка, която продължава няколко седмици, може да се назначат образни изследвания за оценка на промените в костите на гръбначния стълб и таза. Целта е да се изключат други причини за болката като тумори и инфекции.

В някои случаи може да се назначи CT (компютърна томография) или магнитно-резонансно сканиране (магнитно резонансно изображение), за по-подробна оценка на нервите, дисковете и гръбначния стълб.

Лечение на лумбаго с медикаменти

хапчета лекарства

Основната цел на първоначалното лечение е облекчаване на болката. Преди традиционно се препоръчваше почивка в легнало положение за няколок дни, но вече се знае, че обездвижването не е за предпочитане и дори може да възпрепятства възстановяването.

Умерена активност: Тежките физически натоварвания трябва да се избягват, но умерените са полезни. Смята се, че поддържането на някаква активност спомага за цялостното възстановяване, защото помага да се намали възпалението.

Лекарства: За овладяване на болката в седалището се предписват парацетамол, ацетаминофени или нестероидни противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, диклофенак). Други лекарства, които могат да се използват, са ниски дози антидепресанти (намаляват нервната стимулация) и епидурални инжекции с кортикостероиди. 

Мускулна релаксация: Ако лекарят прецени, че  мускулни спазми причиняват болката, може да препоръча мускулна релаксация. При особено тежки симптоми и силна болка може да се наложи употребата на опиоиди, напр. петидин и морфин.

Физиотерапията може да бъде полезна при лечението на състоянието. При някои хора симптомите се облекчават чрез хиропрактика (наместване на прешлените с определени движения), масаж или акупунктура.

Някои пациенти опитват да си помогнат с билки, но до момента няма категорични доказателства, че те могат да лекуват такива оплаквания.

Лечение на болки в кръста с операция 

Хирургия се прилага само в най-тежките случаи. При повечето пациенти пристъпът на ишиас отминава за четири до осем седмици. При отделни пациенти болестта протича по-тежко и продължително. Лечението с медикаменти и други неинвазивни средства не дава резултат.

Хирургията има за цел да облекчи натиска върху седалищния нерв. Това може да включва отстраняване на част от интервертебралните дискове (дисцектомия) или отстраняване на причината за натиск върху нерва (декомпресия). Около 5% от хората с ишиас се нуждаят от операция. Всички останали форми на лечение трябва да бъдат изпробвани, преди да се мисли за операция.

Може ли да се предпазим от ишиас?

болки в кръста

Има редица мерки, които могат да помогнат да се предотврати появата му или да се намали вероятността от повтаряне на кризите:

  • Поддържайте правилна поза при стоене, ходене и седене;
  • Не пушете;
  • Поддържайте здравословно телесно тегло;
  • Запознайте се с техниката за безопасно повдигане на предмети – с приклякане, а не с навеждане напред. При повдигане дръжте гърба изправен. По този начин напрежението се поема от бедрата и краката, а не от гърба. Дръжте предмета, който повдигате, близо до тялото. Колкото по-далеч от тялото е предметът, толкова повече напрежение минава към долната част на гърба;
  • Поддържайте тялото си в тонус. Целта е да поддържате сила и гъвкавост в коремните и спиналните мускули. Ако работите седнали по цял ден, уверете се, че гърбът ви е в правилно положение;
  • Използвайте столове, които осигуряват добра поддръжка на гърба и помагат за добрата стойка при сядане. Вече се предлагат помощни средства – ролки или контурни възглавници за осигуряване на подкрепа в долната част на гърба.

По статията работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -