събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЖена с рак на маточната шийка роди здраво бебе

Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе

Гинеколози от „Шейново“ и ВМА успяха да доведат до успешно раждане жена, при която в напреднала бременност е открит карцином – рак на маточната шийка. Това е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените, но възрастта на пациентките през последните години драматично пада, разказа д-р Румен Велев, зам.-директор по лечебната част на Втора АГ болница „Шейново“. Сред онкоболните има и много млади момичета.

Най-младата ни пациентка с рак на маточната шийка беше на 26 г., добави той. Туморът бил открит по време на бременността.

Последният случай сега е подобен. Биопсията на бременната показала, че има карцином ин ситу. „Направихме конизация и поставихме серклаж, за да запазим бебето. Изследванията обаче показаха, че става дума за инвазивен рак“, разказва д-р Велев. В съвместни усилия с д-р Христо Станков и и доц. Никола Василев, началник на клиниката по онкогинекология във ВМА, успели да запазят живота на бебето. В 33-тата гестационна седмица била извършена операцията от доц. Василев. Бебето се родило живо и здраво и дори вече е изписано заедно с майката у дома.

За да не се стига до такива случаи д-р Велев препоръчва прилагането на всички достъпни профилактични мерки – поставяне на ваксина (преди започване на полов живот) и редовно посещение при гинеколога за цитонамазка.

По време на бременност ракът на маточната шийка може да се развие драматично. Гинеколозите обаче наблюдават нещо интересно: след раждането настъпва осезаема регресия, дори ако е била налице някаква дисплазия. Ако по време на бременността тя е била трета степен, след може да се върне до първа степен, казва д-р Велев. Тази особеност предопределя и консервативният подход при лечението на бременните. „Главната цел е да се запази живота на детето. Мерки се предприемат, само ако се докаже инвазивен карцином. Ако това стане преди 20-тата гестационна седмица, прибягваме до операция, а при по-напреднала бременност се изчаква подходящ момент за раждане и едва тогава се взема решение как да продължи терапията“, пояснява АГ-специалистът. Едно от възможните обяснения за бурното развитие на рака по време на бременност е, че тогава имунитетът е потиснат, казва още д-р Велев.

Ракът на маточната шийка е много разпространено заболяване. По данни на СЗО 15% от онкологичните заболявания при жените се падат на този вид тумори. В България е осъществено голямо проучване за периода 1970 – 2002 г. То показва, че заболеваемостта нараства доста сериозно – от 12,7 на 10000 жени, сега сме стигнали до 27 на 10 000. Това е повече от двойно увеличение. Друг тревожен факт е, че нараства и смъртността. В началото на периода тя е била 3,2 на 10 000, а сега е стигнала 9,8 на 10 000 жени.

Свързани теми: Уникален случай: жена роди здраво бебе след операция от рак на шийката

Подвеждаща ли е реклама на ваксина, коментира доц. Никола Василев

Как да тълкуваме резултати от цитонамазка

Рак на маточната шийка погубил Камелия Бончева

СНИМКА: АРХИВ (ТЕМАТИЧНА)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -