Уникален случай: жена роди здраво бебе след операция от рак на шийката

PRINT
операция с робот Да Винчи

Жена успя да роди здраво момиченце, след като стана първата оперирана от рак на маточната шийка с робота „Да Винчи“ (на снимката) за Източна Европа, съобщиха от Медицинския университет в Плевен. Интервенцията е извършена от проф. Григор Горчев, бащата на роботизираната хирургия у нас. Бебето е с тело 1,3 кг и е настанено в кувьоз, защото е родено преждевременно. Терминът на жената е бил за октомври. Детето е недоносено, но ще живее. Вече е добре, диша самостоятелно.

Бременността станала възможна, тъй като при операцията, направена през септември 2010 г., е запазена матката. Тя е първата по рода си за Източна Европа и 7-та в света. При 30-годишната пациентка имало и други проблеми – единият яйчник бил отстранен заради киста. Повдигнахме другия, за да не го засегне лъчетерапията, каза проф. Горчев. По думите му в медицинската литература нямало описан друг случай на бременност след подобна операция.

Това е първа бременност за жената, обясни д-р Стефан Стефанов от Клиничен институт по репродуктивна медицина в Плевен, който извършил ин витро процедурата. Когато дойде при нас, тя вече беше оперирана от рак на маточната шийка, допълни той. „В моята практика това беше първи случай на трансфер на ембриони в матка без шийка. Успяхме обаче от първия път и жената забременя“, обясни д-р Стефанов. Поради операцията не можела да забременее по естествен начин, затова прибегнала до асистирана репродукция. Имало голям риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

„Сложното беше да се имплантират ембрионите в матката, чиято анатомия бе променена след операцията. Създаде известни затруднения, но се справихме“, коментира д-р Стефанов. След това по време на самата бременност се наложил серклаж, който бил извършен от гинеколог. В противен случай матката не би могла да задържи плода. Когато няма маточна шийка, рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане е много голям.

По принцип имам много пациентки, които идват за ин витро след конизация – това е частично отстраняване на маточната шийка в предракови състояния, поясни д-р Стефанов. Те търсят специалистите, защото по-трудно забременяват по естествен път. Често се налага асистирана репродукция, но при тях проблемът не е толкова сериозен като при жената с операция от рак на маточната шийка. Тя проявила истинска смелост в желанието си да стане майка, защото след операцията за отстраняване на тумора и лъчетерапията, била подложена и на хормонална стимулация за ин витрото.

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Уникален случай: жена роди здраво бебе след операция от рак на шийката беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *