понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБум на ухапани от кърлежи в Пловдив, карат марсилска треска

Бум на ухапани от кърлежи в Пловдив, карат марсилска треска

Ухапани от кърлежи пълнят инфекциозните отделения в Пловдив. Тази година повече са и болните с марсилска треска. Успешното лечение на това усложнение е свързано с навременното откриване на заболяването, каза началникът на инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева. Заразата се предава след ухапване от кърлежи.

От началото на пролетта заради рязкото затопляне на времето пострадалите от тях са много повече – 35 са ухапаните, 6-ма са приети с лаймска болест, а 8 – с марсилска треска, която се среща доста често в Пловдив и в региона.

Марсилската треска протича доброкачествено, но е възможно да се стигне до фатален изход, ако се закъснее с поставянето на диагнозата и терапията. Особено рискова е за по-възрастни пациенти с тежки придружаващи заболявания като диабет. Опасно протича и при страдащи от алкохолизъм, както и за пациенти с цироза.

Началото на марсилската треска започва с появата на черно петно на мястото на ухапването, около което кожата е зачервена. Намира се обикновено в ингвиналните гънки, под гърдите на жените, в слабините и по долните крайници, но е възможно да бъде и другаде. Върху петното се образува черна коричка. Не сърби, не боли и не създава проблеми. Възможно е да бъдат и повече от едно, което говори за повече ухапвания.

Друг важен симптом на заболяването в началото е зачервяването на очите и лицето. Между втория и шестия ден по тялото се появява едър пъпчист обрив розово-червен на цвят. Той също не сърби и не боли, но задължително се открива по дланите и ходилата. Лекарите го наричат хеморагичен, защото в средата има малки кръвоизливчета.

Пациентите вдигат висока температура, имат болки в главата, в ставите и мускулите. В първите дни черният дроб и далакът се увеличават. Пациентите са интоксикирани от инфекцията, имат ниско кръвно, забавена сърдечна дейност, понякога пожълтяват като при хепатит.

Лечението се провежда в спецализирани инфекциозни клиники и болници. Пациентите се поставят на системи и им се вливат антибиотици. Състоянието им се овладява за около седмица и болните обикновено се изписват без последици. Но е възможно да развият менингит или менингоенцефалит и когато се засегне централната нервна система, прогнозата е застрашаваща, защото се нарушава съзнанието на пациентите, те изпадат в ступор и кома, предупреди проф. Стойчева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -