събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодвеждаща ли е реклама на ваксина, коментира доц. Никола Василев

Подвеждаща ли е реклама на ваксина, коментира доц. Никола Василев

Истинска война се разгоря в публичното пространство около ваксината срещу рака на маточната шийка, след като група граждани оспориха с открито писмо рекламата й като подвеждаща и заблуждаваща. В същото време по училищата се разпространява листовка, която твърди, че не само тази ваксина, но и други предзвикват безплодие, автоимунни заболявания, че те съдържат токсични съставки като алуминиев хидрохлорид и живак.

Като източник на информацията се посочват клипчета в youtube и няколко частни блога. Заради важността на темата сайтът „БоленЗдрав“ ще постави всички най-важни въпроси, които вълнуват родителите, на водещ наши специалисти. Можете да задавате въпроси на имейла office@bolenzdrav.com или на фен страницата ни във фейсбук. Най-важните моменти, поставени в откритото писмо на гражданската група, отговаря доц. Никола Василев, председател  на Българското дружество по онкогинекология.

Твърдение: Ваксините против HPV не са противоракови.

Коментар: Това е точно така! Ваксините против вируса на човешкия папилом са ваксини против HPV. Той обаче не е безобиден гост в организма. В практически 100% от случаите ракът на маточната шийка се причинява от продължителна инфекция с HPV. Сама по себе си тази инфекция няма болестни прояви и рядко се разпознава. Нейната важност се определя от възможността задържането на вируса в женския организъм да причини предрак и рак. Целта на ваксинацията е чрез възпрепятстване на инфектирането да предпази от рисковете на тази инфекция, един от които е е развитието на рак.

Твърдение: HPV инфекциите са често разпространени сред полово активните жени, но обикновено са безобидни и преминават от само себе си. При навременно откриване предраковите изменения на маточната шийка са напълно лечими.

Коментар: И това е точно така! HPV е изключително чест натрапник в репродуктивните органи и на двата пола. Над 80% от жените и мъжете в сексуално активна възраст се инфектират с вируса. Повечето от тези инфекции изчезват спонтанно, т.е. се самоизлекуват. Какво става с онези жени, които не се самоизлекуват? Ако приемем, че те са някакви десетина процента от половоактивните жени, то броят им за България възлиза на повече от четвърт милион. На доста от тях е съдено да развият предракови състояния на маточната шийка. Забележителното е, че голяма част от тези предракови състояния се самоизлекуват. Друга част биват излекувани от медицината. При някои обаче предраковото състояние преминава в рак. Не при всички, но националната статистика е безапелационна – над 1000 новооткрити жени с рак на маточната шийка само в България. И всяка година около 340-380 българки от своя рак на маточната шийка – по един смъртен случай дневно. Основна цел на информационните и рекламни материали, свързани с Националната програма срещу рака на маточната шийка, е да привлече вниманието на зрителите към проблема рак на маточната шийка и да посочи възможността за профилактика на това заболяване посредством ваксинация.

Твърдение: … наличие на допълнителни рискови фактори, допринасящи за развитието на рак на маточната шийка…

Коментар: Доказано е, че в близо 100% от случаите ракът на маточната шийка се развива на фона на продължителна инфекция с високорисков тип HPV. Има съпътстващи фактори, които могата да увеличат вероятността от развитие на рак, но без продължителна инфекция с HPV рак на маточната шийка не се развива.

Твърдение: Понястоящем не е известна продължителността на защитата срещу HPV след ваксинация, тъй като ваксината е сравнително нова, а образуването на рак на маточната шийка протича бавно и напредва постепенно от по-леки към по-тежки изменения.

Коментар: Всяко нещо на този свят е било първо съвсем ново, след това сравнително ново, след това става сравнително традиционно, след това традиционно. Да отречем новото и да го възприемем едва след като стане традиционно, означава да кретаме в опашката на прогреса. Процесът на развитие на предракови изменения и рак на маточната шийка е бавен, трае 10 г. и повече. В рамките на клиничните проучвания е създаден математически модел, според който нивото на защитните антитела ще остане високо поне 20 г. след ваксинация срещу HPV.

Твърдение: Имунизацията с HPV ваксина може да доведе до фалшиво чувство за защита при някои ваксинирани жени.

Коментар: Вярно! Напоследък в САЩ много се говори за фалшивото чувство на защита от всички половопредавани инфекции, което някои момичета развиват след ваксинация срещу HPV. Развитието или неразвитието на такова чувство в най-голяма степен зависи от степента на информираност, постигната от съответното момиче. А информираността се постига и чрез родителски съвети, и чрез социалната среда, и чрез информационните кампании.

Преди години в САЩ се стигна до изискване кандидатките за държавни служители непременно да са ваксинирани срещу HPV. Правозащитните организации се пребориха с тази идея, защото в днешно време всяка външна намеса в организма на човека трябва да бъде следствие на информираното решение на този човек – а не насилствен акт. Информационните и рекламни клипове си поставят точно тази цел: да помогнат на хората да вземат информирано решение. А такова решение е още по-трудно, когато го вземаме не от свое име, а от името на някои друг – особено ако този някой друг е нашето дете. Не искам да си представям как след много години възрастният човек, който някога е бил дете, се запита: „Защо те взема за мен точно това решение, не можеха ли да решат друго?“

Твърдение: Ваксинирането не замества стандартната скринингова процедура – цитонамазка (пап-тест) за навременно откриване на рака на маточната шийка.

Коментар: Вярно! Най-погрешната позиция би била да противопоставяме анти-HPV ваксинацията и скрининга за рак на маточната шийка. Тези два метоза за превенция (първична и вторична профилактика) не само не се конкурират, а задължително се допълват. Във всички информационни материали, както и в самата Национална програма е записано, че само комбинацията от ваксинация и редовни профилактични прегледи може практически да ликвидира заболяването. Тази комбинация може да снижи заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка с 94% (Lancet Oncology).

Твърдение: Ваксината няма 100% ефективност, както и всички останали ваксини (според кратката характеристика на продукта от фирмата производител).

Коментар: „Сто процента“ е величина, с която медицината борави изключително рядко – и за добро, и за лошо. При над 93% от момичетата и жените, които до момента не са имали среща с HPV, ваксината предпазва от най-тежките предракови изменения – независимо от типа вирус, който би ги причинил. Засега това е доказано, поне за ваксината Cervarix.

Твърдение: Липсва текст, който да уточнява, че ваксината е превенция само срещу преканцерозните лезии, предизвикани от папилома вируси типове 16 и 18 – не се споменава нито от диктор, нито е изписано.

Коментар: Вероятно такъв текст липсва и причината за това е следната: антигените в състава на ваксината наистина са идентични само с два вирусни типа (16 и 18), но ваксината Cervarix е доказано ефикасна срещу над 93% от всички предракови изменения на маточната шийка, включително причинените от останалите вирусни типове. Опирайки се на всички научно доказани данни за профилактичните ваксини срещу вируса на човешкия папилом, включително относно ефикасността им да предотвратяват предракови изменения и рак на маточната шийка, експертите са единодушни: Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC), както и българските медицински дружества по педиатрия и онкогинекология категорично препоръчват въвеждане на масови имунизации с тези ваксини на всички момичета преди започване на полов живот.

Свързани теми: Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -