вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНе се самолекувайте с хлорокин, има сериозен риск за сърцето!

Не се самолекувайте с хлорокин, има сериозен риск за сърцето!

Не се самолекувайте с хлорокин за коронавирус у дома! Това предупреждават лекари, след като в последните дни станаха ясни нови данни за възможни тежки странични ефекти, особено при по-високи дози. Регистрирани са ритъмни нарушения, които при някои хора са завършили със смърт.

Хлорокин в двете си форми – хлорокин фосфат и хидроксихлорокин беше сочен в последните седмици като най-надеждното и достъпно в Европа лекарство срещу новия коронавирус Covid-19. Прилагат го в комбинация с антибиотика азитромицин. 

Какво представлява хлорокин

Хлорокин е лекарство, което се е използвало главно срещу малария и то най-вече срещу една от нейните форми – Malaria quartana. Понякога го предписват и при ревматични оплаквания. Не е много ясно, как точно действа лекарството. Досегашният опит не сочи да има особено тежки странични ефекти, но трябва да се има предвид, че пациентите са били предимно млади хора, не вземат много други лекарства и не страдат от тежки заболявания. Предписаната им доза обикновено е ниска. 

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

Известни са странични ефекти като:

Възможни са сериозни странични ефекти

Наскоро канадски учени съобщиха за отчасти тежки странични ефекти на хлорокин и хидроксихлорокин, за които съобщава и официалният лекарски вестник в Германия Deutsche Ärzteblatt. При високи дозировки може да се стигне до пристъпи на крампи, кома или дори спиране на сърцето. Тежките странични ефекти сякаш настъпват предимно тогава, когато той се комбинира с други медикаменти. Животозастрашаващи, дори смъртоносни ритъмни смущения може да се появят. 

Учени от Тропическия институт в Манаус, Бразилия, наблюдавали наскоро точно такива усложнения. Те използвали различни дозировки. Искали да тестват ефекта от медикамента на 440 пациента, но се принудили да спрат след първите 81 пациенти. Много рано пациентите получили смущения на сърдечния ритъм, преди всичко когато вземали по-високи дозировки от лекарството. 

Траен ли е имунитетът срещу COVID-19?

Риск от смъртоносни ритъмни нарушения заради хлорокин

Седмица след началото на проучването починали 11 пациенти. Двама от тях развили смъртоносно предсърдно мъждене. При други двама се покачили лабораторните стойности на миокардната креатинкиназа – белег за увреждане на сърдечния мускул. Като цяло се проявила и една обща, по-висока смъртност при пациентите, получили по-високи дози хлорокин.

Трудно е да се каже, доколко лекарството е единственият виновник за инцидентите, тъй като проучването нямало контролна група. Медиците обаче вярват, че увреждането на сърдечния мускул и ритъмните нарушения са спомогнали за фаталния изход.  

Опасни са и реакциите с други препарати: 

  • Антибиотици: Всички пациенти в проучването получавали в допълнение антибиотика азитромицин. Той сам по себе си може да наруши сърдечната дейност.
  • Лекарства срещу грип: Много пациенти в бразилското проучване получавали противогрипния препарат оселтамивир. Взаимодействието на хлорокин с него също може да бъде причина за силните странични ефекти.
  • Лекарства за ХИВ: Описани са и взаимодействия между хлорокин и комбинираното лекарство лопинавир / ритонавир. Тази комбинация също може да има опасен ефект върху сърдечната дейност.
  • Лечение на ревматизъм: Адалимумаб или азатиоприн в комбинация с хлорохин могат да потиснат кръвотворенето.
  • Имуносупресори: метотрексат и циклоспорин увеличават хлорокиновия ефект, което означава, че дори ниските дози имат силен ефект.

Проф. Томас Майнерц (Thomas Meinertz) от Германската фондация за сърцето (Deutsche Herzstiftung) смята, че комбинацията на хлорокин и азитромицин трябва да се забрани, тъй като и двата медикамента водят до злокачествени ритъмни нарушения. 

Експертите предупреждават хората да не се самолекуват с хлорокин в домашни условия, тъй като има случаи на починали именно при такива обстоятелства. Съветват винаги да се обръщат към лекар, който може да ги посъветва за възможните странични и комбинирани реакции с други препарати, които те приемат по същото време.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -