вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеCOVID-19 - съвети за пациенти с ревматични заболявания

COVID-19 – съвети за пациенти с ревматични заболявания

Пандемията от  коронавирус/COVID-19 е по-рискова за пациентите с ревматични мускулно-скелетни заболявания, които приемат имуносупресивни медикаменти, като биологични лекарства, JAK инхибитори, стероиди и конвенционални болест-модифициращи антиревматични лекарства (напр. метотрексат). Това заяви началникът на отделението по ревматология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Станислава Алиманска, която провежда редовни консултации с пациенти от цяла Южна България.

Според нея притесненията на болните са напълно обясними, защото те са сред хората, за които се предполага, че са изложени на по-висок риск от развитие на тежки инфекции. Тя посочи, че към тази група се причисляват болните от системен лупус, ревматоиден артрит (РА), склеродермия, миозити, автоинфламаторни синдроми, недиференцирано заболяване на съединителната тъкан, системни васкулити. Това се дължи на особеностите на тези имунно-медиираните заболявания и свързаните с тях усложнения, както и на имуносупресорите, които изписваме с цел овладяване на ревматичното заболяване.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

Тъй като COVID-19 е непознато до момента заболяване, развило се от много скоро, липсват наблюдения и проучвания относно риска от заразяване и  протичането на заболяването конкретно при тази група пациенти, каза д-р Алиманска. Имуносупресивните медикаменти са полезни за предотвратяване влошаването на  ревматичното  заболяване, а спирането на приема на тези лекарства  може да причини обостряне. По отношение на ефекта им върху възможна инфекция с коронавирус все още медицинската общност няма информация, за да може да  предложи официални препоръки.

Все пак в публикуваните преди броени дни препоръки от Европейската лига срещу ревматизма (EULAR)  към пациентите с ревматични мускулно-скелетни заболявания те се съветват да не спират или намаляват приеманите медикаменти като превантивна мярка, ако няма  друга специфична причина. Сега не е време за рязка смяна на терапията или преминаване към ново лечение.

Какво представляват автоимунните болести?

Ситуацията е особено комплексна при пациенти с тежък лупус или системни васкулити, които изискват по-агресивна имуносупресивна терапия, отбеляза д-р Алиманска. Животоспасяващото лечение с високи дози цитостатици компрометира имунната система на болните и излага на по-висок риск от развитие на тежки инфекции. Ето защо пациентите с тежки системни заболявания се нуждаят от подробна оценка на риска и ползите от лечение, съобразено с епидемиологична обстановка в страната. Следва да се лекуват изключително внимателно в клиники със сериозен опит в колагенозите и васкулитите.

От друга страна, както всяка друга инфекция, така и инфекцията с COVID-19 e показание за спиране на терапия с метотрексат или друг имуносупресор, както и спиране на биологичното лечение до овладяване на състоянието.  Ако имате съмнения за заразяване или сте позитивни за COVID-19 ,трябва да се обърнете към вашия лекар и проследяващия ви ревматолог.

За пациентите с ревматични заболявания е особено важно да спазват мерките за ограничаване на контактите и поддържане на висока лична хигиена. Проследяването  на активността на заболяването, както и на всички придружаващи заболявания  е от ключово значение за правилната оценка на терапевтичния подход.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -