Каква е разликата между артрит и ревматизъм

PRINT
ревматоиден артрит болки в ставите

Какво представлява артритът

Понятието артрит идва от гръцкия и означава “болест на ставите”. Тя обозначава хронично или остро възпаление на ставите, което често се съпровожда от структурни увреди или болка. За разлика от артрита, ревматизмът е сборно понятие, което описва повече от едно заболяване на ставите или синдроми. 

Артритът се характеризира с изменения в ставите, скованост и болка, причинена от възпаление. То от своя страна може да е провокирано от различни фактори, например:

 • Инфекции, като тези при септичен артрит;
 • Автоимунни възпалителни процеси като при ревматоиден артрит;
 • Отлагане на кристалчета по ставите като при подаграта;
 • Възпалението може да е идиопатично, т.е. точната причина за него да не може да се установи. Някои хора може да развият артрит вследствие на други заболявания като лаймска болест, цьолиакия, лупус или псориазис. Понякога артритът засяга и деца

добър ревматолог гръбнакКато видове най-разпространени са ревматоидният артрит и остеоартритът. Симптомите може да имат своята специфика според това, коя е основната причина за артрита. По-често срещаните оплаквания са:

 • Мускулна слабост и загуба;
 • Ограничена подвижност на ставите;
 • Скованост, болка и повишена чувствителност на мястото;
 • Възпаление на ставата и мястото около нея;
 • Кожата на мястото на възпалението е топла и зачервена.

Ревматоиден артрит

Заболяването засяга най-често хората на 40-50 г., като при жените се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете. Ревматоидният артрит се развива, след като имунната система атакува някои от собствените стави. Причинява възпалителен отговор и болка. Първо се засяга синовиалната обвивка, която е по вътрешната страна на ставната капсула.  Увреждането може да обхване и други места на ставата, като постепенно се получава оток и промяна във формата и структурата на ставата. Може да се получи неблагоприятно повлияване на хрущяла и костта, като дори се стигне до тяхното частично или пълно разрушаване.

Остеоартрит

Остеоартритът по правило засяга предимно жените около и над 40 г. Очевидна е ролята на гените. По-често страдат онези, които имат близки роднини с подобно заболяване. Може обаче да се появи на всяка възраст, например след нараняване или други ставни заболявания като ревматоиден артрит. 

Остеоартритът нарушава гладкостта на хрущяла и така се получава намалена подвижност на ставата, скованост и болка. Отокът и остеофитите (подобни на малки шипове) могат да се развият в резултат на по-усилената работа на лигаментите (ставни връзки) и сухожилията, които трябва да компенсират функцията на изтъняващата хрущялна лигавица.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

Как се поставя диагнозата при артрит

Образната диагностика е най-често използваният инструмент за диагностициране на артрита. С помощта на различните технологии – ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, рентген или ехограф, може да се установи и степента на увреждане. Така се виждат още целостта и стабилността на близките структури. Ако артритът засяга ръцете, по-често се използва скенер. Целта е да се покаже симетричното засягане на ставите. Може да се използват и лабораторни изследвания, за да се види нивото на бели и червени кръвни телца в околоставната течност и др. С помощта им се определя с по-голяма точност дали става дума за възпалителен или септичен артрит. 

Терапия с ултразвук помага срещу артрит

Лечение на артрит

лекарства лечениеАртритът е заболяване, което не се лекува, но без подходящи грижи може да прогресира. Пациентите, чието състояние се влошава, обикновено имат повече засегнати стави, имат наднормено тегло и са в напреднала възраст. За артрит и остеоартрит има налични някои лекарства. 

Лечение на ревматоиден артрит

При ревматоиден артрит обикновено се предписват т.нар. DMARDs – антиревматични лекарства. Те могат да намалят прогресията на заболяването и да облекчат болките.  Медикаментите постигат резултат, като намаляват ефекта от химикалите, които имунната система отделя, и които възпаляват ставите. 

Друга терапевтична възможност са биологичните препарати като например инфликсимаб (infliximab) и етанерсепт (etanercept), които обикновено се дават паралелно с DMARDs. Те обикновено се поставят чрез инжекция, като лекарството пречи на химикалите, които атакуват ставите, да попадат в кръвта. Възможно е лекарят да предпише също и стероиди за облекчаване на възпалението, болката и сковаността. 

Нарът – вкусното лекарство при болно сърце, диабет и остеоартрит

Лечение на остеоартрит

Първата и най-необходима стъпка за лечението на  остеоартрит е да се преразгледа начинът на живот. Някои малки промени може да дадат голям ефект. Те може да са следните: 

 • Ако има наднормено тегло, да отслабнете;
 • Да носите подходящи обувки;
 • Да се упражнявате редовно.

При по-тежките симптоми могат да бъдат предписани обезболяващи в допълнение към план с упражнения, изготвен и проследяван от физиотерапевт. Може да се помисли и за операция за онези пациенти, при които предишното лечение не е дало ефект. Целта на хирургичната интервенция ще е да замени всички силно увредени стави или пък да “поправи” засегнатите стави.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 10    Средно: 3.4/5]
Каква е разликата между артрит и ревматизъм беше последно модифицирана от: февруари 12th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *