петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНосенето на маски навън е задължително до 13 март

Носенето на маски навън е задължително до 13 март

До 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.). Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес Заповед № РД-01-236/24.04.2020 г.

Издаването на новата заповед е свързано с усложняващата се епидемична обстановка. Само през последното денонощие бяха регистрирани 90 нови заразени с COVlD-19, като 10 от тях са деца. Общият брой на регистрираните заболели е 1171, но реално е много повече.

Траен ли е имунитетът срещу COVID-19?

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Тъй като в редица случаи заболяването протича безсимптомно, един човек може да разнася вируса, без да знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -