вторник, 3 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПсихолози съветват безплатно по телефона за COVID-19

Психолози съветват безплатно по телефона за COVID-19

Продължителната самоизолация, затварянето вкъщи и страхът от заболяване, от безработица и финансови затруднения създават сериозен психичен дискомфорт за много хора. Силният стрес може да провокира страхова невроза, паник атака и физически прояви като главоболие, безсъние и други.

Паническата атака започва с буца в стомаха, сърцебиене и задух

Затова специалистите от Клиника „Психиатрия и военна психология” на Военномедицинска академия (ВМА) стартират безплатни консултации по телефона. За целта е разкрита телефонна линия 02/ 92 26 190, която ще бъде отворена всеки работен ден от 28 април 3003 г. натам, в часовия диапазон от 09.00 до 13.30 часа.

Всички граждани, които изпитват прекомерен страх, тревога или безсъние, свързани с пандемията от COVID-19, ще могат да се срещнат и да разговарят със специалистите от ВМА, а психологичните консултации са насочени към:

  • Обучение за вземане на решения – краткосрочни техники, които са копинг-стратегии (стратегии за справяне) в настоящата ситуация по отношение на работа, семейство, финанси, здраве и т.н..
  • Оказване на психологична подкрепа и помощ при овладяване на силни емоции като тревожност, страх, безпомощност, потиснатост, гняв и др., свързани с наличието на пандемия, както и икономическите последствия от нея.
  • Психологична работа, фокусирана върху обучение в разпознаване на психосоматични симптоми (паника, обща тревожност, натрапливости, депресивни състояния, придружаващо безсъние) и преодоляването им чрез различни техники.
  • При по-тежка изява на оплакванията ще се осъществи психиатрична консултация и евентуално лечение.

10 съвета за овладяване на страхова невроза и тревожност

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -