петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЯжте този хляб, сваля кръвната захар!

Яжте този хляб, сваля кръвната захар!

Инсулиновата резистентност е неприятно състояние, което значително повишава риска да развиете диабет тип 2. За щастие има някои неща, които може сами да направите, за да подобрите стойностите на кръвната си захар

Храненето е важно за постигане на резултати в тази насока. Сега експертите спират вниманието си върху хляба. Хората с висока кръвна захар и диабет обикновено получават съвет да ограничат консумацията му. Разбира се, става дума главно за тестени изделия от рафинирано бяло брашно, което съдържа твърде много бързо усвоими въглехидрати и твърде малко фибри.

Ново проучване, публикувано от Journal of Medicinal Food, сега излиза с препоръки, че яденето на хляб със сминдух може да подобри инсулиновата чувствителност.

Лесна диета при инсулинова резистентност и висока кръвна захар

Отдавна се знае, че активни вещества в него могат да смекчат ефекта на въглехидратите върху нивата на глюкозата, предотвратявайки рязкото й повишаване в кръвта. В новото проучване са бяха проведени експерименти с консумация на хляб. То показа, че сминдухът, използван за печене, не губи своите полезни свойства. Експертите допълват, диабетиците трябва да се избират само пълнозърнести храни, включително пълнозърнест хляб – той е подходящ за включване в диетата, макар и в умерени количества.

Сминдухът е растение, подобно на детелина, произхождащо от Средиземноморието, Южна Европа и Западна Азия. Отглежда се и в България, слагат го в шарената сол заедно с други подправки. Сминдухът има малки кръгли листа и също така произвежда дълги шушулки, които съдържат характерни семена с горчив вкус.

Листата му се продават свежи или сушени. Семената се използват както цели, така и в прахообразна форма като подправка. 

Кои зеленчуци и подправки помагат при висока кръвна захар?

Какъв е ефектът му при диабет и висока кръвна захар?

Семената на сминдух (trigonella foenum graecum) имат високо съдържание на разтворими фибри. Те помагат за понижаване на кръвната захар, като забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите. Това предполага, че те могат да бъдат ефективни при лечение на хора с диабет.

Вече има няколко клинични проучвания, които показват, че семената на сминдух могат да подобрят повечето метаболитни симптоми, свързани с диабет тип 1 и тип 2 при хора чрез понижаване на кръвната захар и подобряване на глюкозния толеранс.

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

Индийско проучване например казва, че добавянето на 100 грама обезмаслено семе от сминдух на прах към ежедневната диета на пациенти с инсулинозависим (тип 1) диабет значително намалява нивата на кръвната им глюкоза на гладно, подобрява глюкозния толеранс и също така намалява общия холестерол, LDL или „лош“ холестерол и триглицериди.

Друго контролирано проучване казва, че включването на 15 грама семена от сминдух на прах в храна, консумирана от хора с диабет тип 2, намалява повишаването на кръвната захар след хранене. В още едно проучване пък става ясно, че приемането на 2,5 грама сминдух два пъти дневно в продължение на три месеца намалява нива на кръвната захар при хора с лек, но не тежък диабет тип 2.

Какви други ползи за здравето има?

Семената на сминдух са богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за защита на клетките на тялото от увреждане, причинено от нестабилни молекули, известни като свободни радикали. От много години се препоръчват на кърмачки за стимулиране на кърмата. Мощните му антивирусни свойства пък са причина ,тези семена да намират приложение и като билково лекарство за настинки и възпалено гърло.

Как да се справим с високата кръвна захар, за да не стане на диабет

Освен това изследователите смятат, че семената от сминдух могат да бъдат ефективни при лечението на артрит, висок холестерол, кожни проблеми (рани, обриви и циреи), бронхит, абсцеси, косопад, запек, разстроен стомах, бъбречни заболявания, киселини, мъжка импотентност и други видове сексуална дисфункция.

Преди да използвате сминдух за лечение на диабет,все пак е добре да се консултирате с лекар. Както при други билки за понижаване на кръвната захар, съществува риск сминдухът да доведе до твърде ниска кръвна захар (хипогликемия), когато се приема заедно с предписани лекарства за диабет. В резултат може да се наложи промяна на дозата на антидиабетното лекарство.

Източник:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -