събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаИма начин да държите вирусите надалеч!

Има начин да държите вирусите надалеч!

Лигавиците на носа и гърлото са входна врата за респираторните вируси, които причиняват неприятни симптоми – кихане, хрема, болки в гърлото, температура и главоболие. Оттам в организма се вмъкват както вирусите на настинката, които са общо около 200 (затова може да боледуваме многократно със сходни симптоми през един зимен сезон), но и други по-опасни вируси като грип, RCV и новия коронавирус. При кихане един болен разпръства микроби около себе си със скорост от 170 км/час! По-рядко предаването става чрез замърсени ръце.

Защо вирусите се предават по-лесно в студените месеци

Основната причина е, че прекарваме по-дълго в затворени помещения, но има и други фактори. Сухият въздух вътре (от парното) и навън (от минусовите температури) поставя лигавицата на истинско изпитание. Тя изсъхва, естественият защитен филм по нея вече не е така ефективен и вследствие на това дори малко количество вируси, попаднали върху нея, може да ни разболеят. У дома може да правим инхалации с лайка и сода, гаргари, но ако трябва да ходим на работа или децата – на училище, детска градина, търсим по-бързо решение.

Има спрейове, които предпазват лигавицата, създават защитен филм върху нея, който действа в продължение на часове, казва д-р Тодор Тодоров, личен лекар и педиатър в София. Според наличните научни данни прилагането на йота-карагенан локално под формата на спрей може да бъде ефективна и безопасна профилактика и лечение на SARS-CoV-2 инфекции. Спрейовете Колдисепт наноСилвър за нос и за гърло, съдържащи карагенани, потискат възпроизвеждането на вирусите, включително SARS-CoV-2, без да увреждат лигавицата и без нежелано странично действие.

Вижте какво казва още във видеото д-р Тодоров!

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -