вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМинерални соли - кои са основните и защо са важни

Минерални соли – кои са основните и защо са важни

Макро- и микроелементите или минералните соли в организма безспорно имат голямо значение. Твърди се, че много болести в човешкия организъм са свързани по някакъв начин с дефицита на един или друг минерал, макар това да не е единствената причина. Затова е интересно да знаем повече за ролята на тези нутриенти в организма. Ето какво разказва фармацевтът Ростислав Курдов в своя сайт savetitenafarmacevta.com.

Минералите участват в химичния строеж на хормоните

Калций и фосфор са необходими за здрави кости. Натрият и калият участват в поддържане баланса на течности в организма. Магнезият е отговорен за провеждането на импулси до мускулите заедно с калия и калция. Минералните соли взимат участие в химичния строеж на хормони, витамини и други важни за организма вещества. Най-важни макроелементи са натрият, калият, калцият, магнезият, фосфорът, сярата и желязото.

Вижте още: Шуслерови соли за жената

Натрий и натриеви соли

Натриеви соли си набавяме с приема на готварска сол, като организмът се нуждае от 10-15 грама сол на ден. Повечето храни са подсолени и доставят необходимото количество натрий. В горещи дни или при физическа дейност се нуждаем от 20-25 грама. При обилно потене организмът губи огромно количество соли. За да предотвратите дехидратация и нарушения в солевия баланс на организма, приемайте леко подсолена вода, айрян или специални напитки съдържащи соли.

Трябва обаче да се има предвид, че редовният прием на по-голямо количество готварска сол може да доведе до затруднение в работата на бъбреците, задръжка на течности и токсични вещества, отоци, повишаване на кръвното налягане и други неприятни последствия за организма.

Калций и калциеви соли

Калциевите соли са ни най-необходими за поддържане на костна плътност, съответно здрави кости.

Откъде може да се появи дефицит? Някои медикаменти при продължителен прием водят до значителна загуба на калций от организма. Такива са кортикостероидите и медикаментите за лечение на рак на млечната жлеза. Продължителен прием и високи дози на езомепразол, ланзопразол и омепразол също е възможно да доведе до загуба на калций.

Млякото, сиренето и листните зеленчуци са основния източник на калций. При прием на медикаменти губещи калций или през последните месеци от бременността може да се наложи допълнителен прием на калций. Дневната нужда от калций за възрастен е около 1000 мг, като за децата от 9 до 18 и възрастни жени над 70 е около 1200 мг.

Солите на фосфора и солите на калция са взаимно свързани. За да може да се усвои калцият е необходимо еквивалентно количество фосфор в храната, малко количество мазнини и жлъчен сок. Фосфорът се среща в мозъка и нервната тъкан. При свързването му с мазнините се образуват фосфолипиди, необходими за строежа всички клетки.

Храните богати на фосфор са: риба, хайвер, яйца, сирене, месо, леща, фасул, орехи, бадеми и житните растения. Организмът се нуждае средно от 1000 до 1300 мг, като за оптималното усвояване в червата е необходим и витамин D.

Ако решите да приемате калций на таблетки обаче, непременно се консултирайте с лекар преди това. През последните години има все повече данни, че излишъкът на калций в организма ускорява атеросклерозата и повишава в известна степен риска от сърдечносъдови инциденти (инсулт, инфаркт).

Магнезий и магнезиеви соли

Магнезиевите соли стават все по-популярни. Наистина този минерал е от голямо значение за здрави кости. Важен е за работата на сърцето, мускулите, предпазва от спазми, предпазва от атеросклероза, повлиява и депресивните състояния. Помага да релаксират не само мускулите след интензивно натоварване, но и кръвоносните съдове, а също и нервите (помага при безсъние на хора с напрегнати нерви). Магнезият, заедно с фосфор и витамин D, е необходим за правилното усвояване на калция от организма.

Храни, богати на магнезий, са сиреното, млякото, пшеницата и ръженото брашно.

Ежедневно здрав организъм се нуждае от 250 до 350 мг магнезий. Според някои специалисти необходимата доза е дори по-висока: за мъжете тя е 420 мг дневно, а за жените – 360 мг. Изчисленията са на база здрав и физически активен човек на средна възраст, който  приема средно на ден храна в размер на 2000 ккал. При хора, прекарали инсулт или инфаркт, или със сърдечносъдови заболявания, а също и при бременни, се дават и по-големи дози. Преценката е на наблюдаващия лекар.

Признак, че не ни достига магнезий, може да бъде например внезапният глад за нещо сладко, крампи на мускулите на прасеца или дори обща напрегнатост и трудности при заспиването. Освен това дефицитът на магнезий е труден за установяване с лабораторно изследване. Причината е, че по-малко от 1% от неговите запаси в организма се съдържа в кръвта. Това е причина изследването да не дава точни данни.

Вижте още: При глад за сладко често ни липсва магнезий 

За какво е важна сярата

Сярата ни е изключително необходима за неутрализиране на токсините в тялото ни. Тя помага на клетките да дишат. Също така тя е необходима на панкреаса при производството на инсулин. Участва в състава на хрущялната тъкан, ноктите и повърхностния слой на кожата. Можем да си я набавим от риба, мляко, яйца, месо, леща, грах, ряпа, зеле и пшеница. На здрав организъм му е необходимо от 800 до 900 мг сяра дневно.

Калиевите соли подкрепят сърцето

Солите на калия действат противоположно на тези на натрия. Докато натриевите соли задържат водата, калиевите изхвърлят водата от организма. Те са изключително важни за правилната работа на сърцето.

Някои медикаменти, които извеждат вода от организма, водят и до загуба на калий. Затова е важно да обърнете внимание на този факт, особено ако страдате от сърдечносъдово заболяване като хипертония или друго.

Богати на калиеви соли са зеленият фасул, спанакът, картофите, сливите, прасковите, бадемите и пшеничните трици. Дневно са необходими около 3 грама калий.

Вижте още: Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт?

Желязо и феритин

изследване феритин желязо анемия70 % от желязото в организма се намира в хемоглобина и миоглобина. Хемоглобинът е основният преносител на кислород от белите дробове до тъканите на тялото, докато миоглобинът е в мускулните клетки и прави възможно приемането, съхранението, транспортирането и отделянето на кислород в тях.

Около 25% от желязото на тялото се съхранява като феритин, който се намира в клетките. Феритин се съхранява до 3 г. като запас на желязо за мъже, но само за една година при жените. Ето защо дефицитът на желязо, познат като анемия, е по-разпространен при жените.

Феритин е голяма белтъчна молекула, която може да съхранява желязо. Той е най-големият резервоар за желязо в организма. Всяка молекула феритин може да съхрани около 4000 железни молекули. Феритин се намира в клетките.

За да поддържаме запасите си от желязо, трябва да се приемаме храни, като спанак, моркови, яйца, черен дроб, леща и други, богати на този важен елемент.

Вижте още: Какво е феритин и кога се изследва

В заключение – за да си доставяме необходимото количество макроелементи е необходимо ежедневно да ядем сурови плодове, зеленчуци и сокове.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -