четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТози масаж облекчава за 60 секунди тежест в синусите, отпушва носа

Този масаж облекчава за 60 секунди тежест в синусите, отпушва носа

Болката в синусите, задръстването им със секрет и усещането за тежест обикновено се причиняват от сезонни алергии или обикновена настинка. При някои хора обаче неприятните симптоми се повтарят поради:

  • анормален растеж на тъканите вътре в носа (назални полипи);
  • изкривена носна преградка;
  • някои УНГ заболявания.

Този тип проблеми със синусите може да продължи и да се развие хроничен синузит. Може да облекчите болката с лекарства, но пък и те не може да се използват неограничено. 

Винаги може да си помогнете с бърз и лесен масаж за дренаж на синусите. Предимствата му са, че може се изпълнява и в домашни условия, не са нужни някакви специални приготовления, а и не отнема много време. Няма странични ефекти и може да се повтаря винаги при нужда. (Вижте във видеото под статията как точно се прави!) 

Масажът спомага за оттичането на секрета от синусите и улеснява отпушването, прочистването им. Изпълнява се със собствените пръсти, с които се оказва натиск или се прави потупване върху определени точки на лицето. Човек има няколко двойки синуси. Можете да масажирате само някои от синусите, които ви притесняват, или пък всички.

Ендоскопска операция лекува хроничен синузит

Масаж на фронталните синуси

Фронталните синуси се намират в центъра на челото, точно над всяко око. Започнете с триене на дланите една в друга, за да ги затоплите. Поставете показалеца и средните си пръсти от двете страни на челото, точно над веждите. Масажирайте бавно с кръгови движения навън към слепоочията. Правете това в продължение на около 30 секунди.

Масаж на максиларните синуси

болка и тежест в синусите

Максиларните синуси са разположени от двете страни на носа. Намират се под бузите и над зъбите. Това са най-големите от четирите синуса. Поставете показалеца върху областта между костите на бузата и горната челюст, от двете страни на носа, а средния пръст малко по-встрани към ухото. Масажирайте тази област с кръгови движения за около 30 секунди.

За по-силен натиск може да използвате палците вместо показалеца.

Масаж на етмоидалните синуси

болка и тежест в синусите

Етмоидалните синуси могат да бъдат открити от страната на черепа в сфеноидната кост, която е зад носа и между очите, точно под хипофизната жлеза. Етмоидалните синуси се намират в етмоидалната кост, костта, която разделя носната кухина от мозъка.

Намерете с показалеца областта между основата на и вътрешния ъгъл на очите. Задръжте с натиск на мястото за около 15 секунди. След това с показалеца масажирайте надолу отстрани по протежението на носа. Повтаряйте с бавни движения около 30 секунди. При желание продължете и по-дълго, докато почувствате облекчение. 

Тези масажни движения можете да се комбинират с други домашни средства като топли компреси или парна инхалация. Така ще постигнете по-ефективно и дълготрайно облекчение на болката и тежестта зад лицевите кости.

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

Какво представляват синусите

Синусите са система от кухини в лицевата част на черепа. Учените водят разгорещен дебат по въпроса каква е истинската функция на синусите в продължение на десетилетия. Безспорно те подпомагат овлажняването и филтрирането на въздуха, който дишаме. Вероятно служат още за олекотяване на костите на черепа, както и за подобряване на гласа.

Здравите синуси представляват празни кухини, покрити отвътре с тънък слой слуз. При възпаление (например при настинка, грип или алергии) отделянето на слуз се увеличава. Това води до влошаване на основните функции на синусите, натрупване и задържане на слуз, която предизвиква налягане в лицевите кости и болка.

При някои хора болките са фокусирани само на засегнатото място. Не са малко и онези, които при синузит имат болки по цялото си лице, независимо кой синус е възпален.

Как масажът на синусите помага 

Масажирането на синусите помага на синусите да се освободят от слузта, като по този начин се намалява и болката. Лекият натиск и топлината от ръцете увеличават кръвообращението на мястото. 

Има малки проучвания за ползата от синусовия масаж на лицето. В едно от тях той значително намалил тежестта на главоболието при 35 жени. В друго проучване при спортисти-мъже с хроничен синузит се установило, че терапевтичният масаж на лицето значително намалява задържането на слуз под лицевите кости и оставя усещане за лекота в сравнение с контролната група, която не получила масаж.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -