Соя и броколи може да намалят страничните ефекти от терапия за рак на гърдата

PRINT
рак на гърдата

Страничните ефекти на химиотерапията може да са много неприятни – гадене, повръщане, умора. Оказва се, че соевите продукти (например соево мляко или соево сирене тофу) и кръстоцветните зеленчуци (броколи, цветно зеле, кейл) могат да намалят именно тези негативни симптоми. Това показва ново проучване, проведено от университета в Джорджтаун. То е цитирано от авторитетни научни сайтове като Science Daily.

Лекарствата, които предотвратяват рецидив на рака на гърдата, често блокират изработването или използването на естроген. Този хормон стимулира нарастването на туморите в гърдата. Имат обаче много странични ефекти – нощно изпотяване, горещи вълни и други прояви, характерни за менопаузата.

броколи цветно зеле

Биоактивни вещества помагат

Учените анализирали данните на 365 жени. Специалистите изяснили, че тези, които употребявали много соеви продукти и броколи, цветно зеле, по-рядко страдали от симптомите на менопауза. Тези храни ги спасявали също така и от усещането за постоянна умора. Въпреки че не е категорично доказано, предположенията са свързани с наличието на типичните за тези продукти фитохимикалите или биоактивните хранителни компоненти – изофлавони и глюкозинолати.

Изофлавоните се свързват с естрогенните рецептори и имат слаб естрогенен ефект. Глюкозинолатите в кръстоцветните зеленчуци влияят върху нивата на метаболизиращите ензими. Те могат да регулират възпалението и нивата на естрогена. Вероятно по този начин облекчават симптомите, свързани с лечението.

Докато не се проведат допълнителни изследвания, не съветвам пациентите с рак на гърдата да започнат изведнъж да ядат соя или броколи, ако не са го правили преди, казва д-р Леена Хилакиви-Кларк, професор по онкология в Джорджтаун Ломбарди и съавтор на изследването.

В проучването е установен ефект и върху други симптоми – проблеми със ставите, изтъняване или загуба на коса и отслабване на паметта. Той обаче е в по-малка степен и няма особена статистическа значимост.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Соя и броколи може да намалят страничните ефекти от терапия за рак на гърдата беше последно модифицирана от: декември 20th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *